петак, јул 12, 2024
ВестиОпштина

Општина даривала дом здравља и ватрогасце – на поклон опрема у вредности око четири милиона динара

Опремом вредном безмало четири милиона динара локална самоуправа у Сремским Карловцима данас је даривала амбуланту Дома здравља „Нови Сад“ као и Ватрогасно-спасилачко одељење (ВСО) у свом месту.

Поклон намењен Дому здравља вредан је око милион динара и садржи два шприца за испирање ушију, два ЕКГ троканална апрата, дефибрилатор, вагу за мерење новорођенчади, два стона нанометарска мерача притиска и две торбе с потрошним материјалом и опремом за пружање прве помоћи, док је ватрогасцима уручен алат чија цена са ПДВ-ом износи 2,9 милиона динара.

Уручујући поклон председник општине Александар Стојкечић нагласио је да је намера локалне самоуправе да настави с праксом установљеном лане да сваке године обезбеди понешто од опреме здравственој установи како би могла суграђанима да пружи бољу здравствену заштиту. Он је напоменуо да је прошли пут даривано Одељење педијатрије, а да су овог пута у први план стављене потребе Службе опште медицине, Патронажне службе и пункта Хитне помоћи.

Речи захвалности у име Дома здравља „Нови Сад“ председнику општине упутила је начелница Службе опште медицине те здравствене установе Мирјана Колунџић, истакавши да ће опрема бити од огромне користи у заједничкој мисији Дома здравља и локалне самоуправе, а то је заштита и унапређење здравља становништва. Осим тога, нагласила је Колунџићева, добијена опрема ће бити коришћена и у превентивне сврхе.

– Ви сте једна од ретких локалних самоуправа која помажући рад здравствене службе на свом терену брине о здрављу грађана – рекла је Мирјана Колунџић. – По томе треба да служите за пример другима. Нама ова опрема пуно значи тим пре јер спада у ред неопходних помагала за пружање услуга пацијентима.

Руководилац општинског Одељења за друштвене делатности Нада Остојић Агбаба нагласила је да је у плану да се ове године на исти начин помогне и унапреде средстава за рад Одељења дечје стоматологије.

Карловачки ватрогасци у размаку нешто више од годину дана поново су добили од општине опрему којом ће бити унапређено њихово функционисање и превентивно деловање. Овог пута локална самоуправа им је купила хидраулични развални алат, за који сами ватрогасци кажу, да је најсавременији у свету у овом тренутку и да га поседују само одређене јединице.

Ово није само улагање у Ватрогасно одељење, него улагање у повећање степена безбедности грађана Карловаца и свих посетилаца!

– Ово је изузетно вредна и софистицирана опрема, што и сама цена говори – рекао је заменик начелника Управе за ванредне ситуације у Новом Саду Иван Радисављевић. – У питању је аутономна опрема која не зависи од камиона, већ има сопствено напајање. На ватрогасцима је да увежбају да раде с њим, и када затреба, реагују како треба, максимално ефикасно и својим вештинама извуку највише из њега. Захваљујем се на значајно унапређеној сарадњи између општине и Ватрогасног одељења у Сремским Карловцима. Надам се да ће та сарадња и у будуће бити на овако високом нивоу. Морам да изразим задовољство што сте нас пре годину дана саслушали, разумели и схватили улогу и значај Ватрогасног одељења за безбедност свих грађана. Ово није само улагање у одељење него улагање у повећање степена безбедности грађана Карловаца и свих посетилаца.

У јануару прошле године општина је поклонила Ватрогасном одељењу комплет који се састоји од две турбо млазнице, персоналне термовизијске камере, две разделнице „Б/ЦБЦ“ са ручком, четири двадесетпетолитарске напртњаче и уређаја за проветравање и вентилацију – турбовент.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Verified by MonsterInsights