четвртак, мај 30, 2024
ВестиПраћење инфраструктурних пројеката Владе АП Војводине

Обнова Жупног уреда у Карловцима полако улази у завршницу

Обнова фасаде и крова зграде Жупног уреда, који са римокатоличком црквом Пресветог Тројства на централном тргу у Сремским Карловцима чини целину, требало би, према процени шефа градилишта Ивана Поповицког, да буде завршена до краја септембра.

У најгорем случају, услед кишног времена, радови би могли бити готови најкасније до половине октобра.

Санација фасаде и крова Жупног уреда први је овогодишњи посао у Карловцима од новца који је лане одобрила Покрајинска влада из фонда специјално формираног 2018. за обнову и ревитализацију, заштиту и промоцију културно-историјског наслеђа Сремских Карловаца. Изводи је предузеће “Енерџи Про” из Новог Сада као носилац посла са подизвођачима, а вредност радова са ПДВ-ом је 15.949.377 динара.

– У току је малтерисање зидова – каже Иван Поповицки. – Око 80 одсто тог посла смо завршили, не рачунајући такозвану фасадну пластику коју остављамо за крај. Три врсте малтера смо применили, а највише користимо репаратурни малтер на кречној основи, који у себи садржи влакна. С њим се тешко ради јер мора да се наноси у слојевима. Приликом градње објекта коришћена је земља и таквом материјалу одговара овакав паропропусни малтер. Мора се признати да је пројектант доста пажње посветио објекту и удубио се у технологију приликом израде пројекта санације. Међутим, објекат је крив и до 15-20 центиметара, што компликује посао. Малтерисање 100 квадрата, у овом случају, три до четири пута је спорије.

Поповицки напомиње да је столарија за цео Жупни уред израђена и спремна за уградњу, која ће да уследи након завршетка малтерисања и кречења. Додаје да је реконструисана и дрвена тераса с дворишне стране, те да је за њу предвиђена челична конструкција као ојачање. 

Реконструкција крова је прво што је на том објекту урађено у склопу обнове. Због улегнућа зграде с дворишне стране, које је повукло и кров, по његовим речима, било је потребно исправити неке граде, али је остатак посла протекао у реду.

– У суштини сам задовољан како посао тече, чак мислим да се боље одвија него што сам се надао. Градилиште је врло специфично зато што нема простора за рад. Све је скучено. Немамо могућност да лагерујемо материјал, па смо приморани  због тога да га допремамо парцијално. Проблем представља и одлагање шута. Због старих инсталација у згради, морали смо да обезбедимо агрегат да би машине који су велики потрошачи могле да раде – каже Поповицки и додаје да би након спољашњости ваљало обновити и унутрашњост објекта.

Према уговору, рок за завршетак радова је 30. новембар.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Пројекат „Праћење инфраструктурних пројеката Владе АП Војводине на територији општине Сремски Карловци“ подржао је Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Verified by MonsterInsights