среда, јун 26, 2024
ВестиДруштво

Обележен Свети Трифун у Сремским Карловцима

Онако како то последњих 20 година чине, карловачки виноградари и винари прославили су јуче своју славу – Светог Трифуна на огледном добру новосадског Пољопривредног факултета, које се налази у њиховом месту.

Обележавање заштитника виноградара, Светог Трифуна, отпочело је благосиљањем винограда и узношењем молитава Богу да их заштити од сваке недаће да би, однеговани, у своје време донели род, као и свих оних који улажу огромне напоре да би од слатких плодова винове лозе произвели добра вина.

Свештеник Саборне цркве у Сремским Карловцима презвитер Станко Лакетић, након благосиљања, освештао је славски колач и жито и подсетио на значај молитвеног чина који се упражњава на Светог Трифуна. Рекао је да је поред труда и усрдног делања виноградара и науке која напредује, развија се и помаже да се боље негује винова лоза, потребна и божја благодат.

– Зато се окупљамо на почетку годишњег циклуса да призовемо тај божји благодат. То је прилика да се сетимо и свих наших предака који су се вековима бавили виноградарством и винарством у Сремским Карловцима и учинили их синонимом за добра вина, предали своје знање и искуство да га ми усавршавамо, настављамо и преносимо даље будућим нараштајима – истакао је свештеник Лакетић.

Овогодишњи кум славе је Винарија „Дулка”, чији је родоначелник Ђорђе Драгојовић Дулка, у присуству чланова породице који су наставили да се баве овим племенитим послом, симболично орезао први чокот, што је обичај да се чини на Светог Трифуна. Њему је уручена повеља Департмана за воћарство, виноградарство, хортикултуру и пејзажну архитектуру Пољопривредног факултета за вишедеценијски допринос на пољу винарства и виноградарства.

Саставни део прославе Светог Трифуна јесте и дегустација вина из ранијих берби карловачких произвођача. Она је уприличена на истом месту, у просторијама огледног добра на Дудари, које је домаћин обележавања виноградарске славе у Карловцима безмало две деценије откад је поново уведена.

текст: Зорица Милосављевић

Verified by MonsterInsights