уторак, јун 25, 2024
ВестиДруштвоКултура

„Новогодишњи ликовни салон“ надмашио све досадашње по броју учесника

Изложба радова са 24. „Сремскокарловачког новогодишњег ликовног  салона“  отворена је данас у препуној галерији Културног центра „Карловачка уметничка радионица“ . Ликовну манифестацију која непуних четврт века представља посебан уметнички доживљај на почетку сваке године, отворио је председник општине Сремски Карловци Александар Саша Стојкечић рекавши да му је особита част што му је указана таква прилика, тим пре што то чини у присуству тако великог броја посетилаца, који су још једном својим доласком потврдили популарност салона. Стојкечић је истакао да ће локална самоуправа наставити да подржава ову уметничку манифестацију с дугим континуитетом и позвао ствараоце да наставе да излажу и представљају свој уметнички опус на салону, а наричито  догодине када се навршава 25 година постојања манифестације.

Овогодишњи салон , по речима директора галерије Културног центра Мирка Димића, најбројнији је до сада када је реч о учесницима, као и по заступљеним уметничким техникама, које су сврстане у 10 категорија. Поставка садржи радове 48 уметника из целе Србије, међу којима је највише стваралаца из Сремских Карловаца и Новог Сада. Најбројнији су међу њима ствараоци-аматери, свега тројица излагача су академски уметници,  што је била тема излагања ликовног критичара Милета Игњатовића, председника жирија. Игњатовић  је рекао да је аматеризам културни феномен који није појава новијег датума, али је експанзију доживео након Другог светског рата. Рекавши за себе да је врло наклоњен аматеризму у сликарству, Игњатовић је нагласио да сматра да постоји танка линија између стваралаштва уметника са и без академског звања и поручио сликарима аматерима да треба да схвате да није привилегија само оних који су завршили уметничке школе и академије да се баве сликарством, него и њих.

Жири, по речима Мирка Димића, није имао ни мало лак задатак да одабере најбоље радове, а да то није само фраза, најречитије говори податак да су у појединим категоријама додељене по две равноправне награде.  Додељено је тридесетак признања, од којих су два специјална – награда за животно дело и Гран при салона.

Награда за животно дело припала је дугогодишњем карловачком уметнику и редовном учеснику салона и других програма Културног центра Божидару Аиралдију , док је Гран при салона за фотографију уручен фотографу Рајку Каришићу.

Данашње свечано отварање изложбе својим стиховима увеличали су песници Весна Фекете и Владимир Рапченко. Генерални покровитељ овогодишњег салона као и досадашњих је карловачка општина. Поставку ће публика моћи да погледа до 21. јануара.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Verified by MonsterInsights