среда, јун 26, 2024
Вести

Данас је РЕФЕРЕНДУМ у Србији

СРБИЈА – Грађани Србије данас се на републичком референдуму изјашњавају о промени Устава у делу који се односи на правосуђе, а своје право могу да остваре на нешто више од 8.000 бирачких места која се отварају у 7.00, а затварају у 20.00 часова.

Грађани ће се изјашњавати о референдумском питању – “Да ли сте за потврђивање Акта о промени Устава Републике Србије?” заокруживањем одговора “да” или “не”.

Републичка изборна комисија утврдила је да право гласа има 6.510.233 бирача.

Акт о промени Устава садржи конкретне амандмане којима се предвиђају промене у области правосуђа са циљем да се обезбеди већа независност судства и судија, као и самосталност и одговорност јавних тужилаца.

Амандмани предвиђени Актом о промени Устава односе се само на правосуђе и њима се не мењају други делови Устава.

Поводом референдума ради потврђивања Акта о промени Устава Србије, Републицка изборна комисија је одредила 10 гласачких места у иностранству.

Скупштина Косова није допустила Србима да гласају, јер је усвојила Резолуцију против организовања српског референдума на КиМ.

Републичка изборна комисија (РИК) обавестиће јавност о току референдумског изјашњавања на пет конференција за новинаре. РИК је најавио да ће прес конференције бити одржане у пет редовних термина – у 10, 12, 14, 16 и 18 сати, а по потреби ће организовати и ванредне конференције за новинаре.

Референдумски дан пратиће и Црта, која ће као домаћа посматрачка мисија, одржати две редовне конференције за медије – прву у 16.30 и потом после затварања гласачких места и пребројавања гласова, после 21.30 часова.

У СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА СУ ЈУТРОС У 7 ЧАСОВА ОТВОРЕНА СВА БИРЧКА МЕСТА!

извор: ТАНЈУГ/Редакција

Verified by MonsterInsights