уторак, мај 28, 2024
ВестиДруштво

У Карловцима и ове године без пливања за Часни крст

Упркос великом интересовању пливања за Часни крст ни ове године, другу заредом, неће бити у Сремским Карловцима. Како сазнајемо у Саборној цркви чије свештенство је заједно са члановима Православне омладинске заједнице организовало пливање, од тог популарног обичаја ове године одустало се због радова на прузи, епидемиолошке ситуације и чињенице да међу свештеницима има доста болесних.

Пливање на Богојављење је пракса новијег доба у Сремским Карловцима.  Установљена је 2017. године, али на самом старту имала симболичан карактер из оправданих разлога. Наиме, како је те године у јануару Дунав био окован ледом, прибегло се алтернативном решењу, те су пливачи за Часни крст пливали у отвореном базену хотела „Дунав“.

Више среће имали су наредне три године, када температуре нису биле толико ниске па су могли у реци да запливају. Последњи пут када је одржано, 2020. године, у пливању за Часни крст учествовало је више од 30 момака и једна девојка. Из године у годину број кандидата се повећавао, а о том колико је владало интересовање за тај догађај у Сремским Карловцима најбоље говори податак да је последње године када је одржан, чак 80 пливача одбијено због ограничености организационих капацитета.

За разлику од тог новоустановљеног обичаја, на Богојављење ће у сва три карловачка храма бити служене свете литургије, а након њих и водоосвећење.

извор дневник.рс / фото: Ђорђе Радивојевић

Verified by MonsterInsights