четвртак, јул 18, 2024
ВестиДруштво

Награда „Дејан Медаковић” уручена Жарку Димићу у Градској кући

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је свечаном уручењу награде „Дејан Медаковић“ овогодишњем добитнику др Жарку Димићу за књигу „Карловачка гимназија“ у издању „Data status“. Та награда oснована је 2008. у част академика Медаковића, а награду је установио његов издавач ИК „Прометеј“ из Новог Сада.

фото: Александар Василић

– Доделом награде „Дејан Медаковић“ симболично и свечано почиње ова прва радна недеља након Божића, најрадоснијег хришћанског празника, а то је недеља посебно значајна за Нови Сад, јер ће наш град у току ове седмице званично постати Европска престоница културе. У организацији Издавачке куће „Прометеј“ жири је одабрао др Жарка Димића за овогодишњег добитника награде, који је аутор монографије посвећене Карловачкој гиманзији, једној од најстаријих српских гимназија. Чувени академик Медаковић био је њен ђак и почасни грађанин тог места, а његова веза са Новим Садом је вишеструка. Породица из које потиче, дала је многе угледне грађане, а његов чукундеда Јован Камбер био је градоначелник Новог Сада. Честитам и Издавачкој кући „Прометеј“ и њеном оснивачу и директору Зорану Колунџији на 32 године постојања и захваљујем на свему ономе што су предано и посвећено радили у претходне три деценије. Издражли су зуб времена, друштвене промене и нису одступили од свог правца, дајући велики допринос очувању културних вредности нашег града и земље – рекао је градоначелник Милош Вучевић.

фото: Александар Василић

Присутнима у Градској кући су се такође обратили председник жирија награде „Дејан Медаковић“ др Бошко Сувајџић и директор Издавачке куће „Прометеј“ Зоран Колунџија, а на престижном признању захвалио се и др Жарко Димић.

фото: Александар Василић

– Она награда ми чини посебну част и огромно задовољство, јер је име Дејана Медаковића име једног од најзначајнијих српских интелектуалаца друге половине 20. и почетка 21. века. Добити награду која носи његово име јесте сигурно ретка част и привилегија посебно зато што сам академика Дејана Медаковића познавао, не само кроз његово обимно и јединствено научно и књижевно дело, већ и кроз дружење. Моје мишљење је да је Дејан Медаковић био и остао једна од најмаркатнијих личности српског интелектуалног простора уопште – рекао је лауреат др Жарко Димић.

Дејан Медаковић (Загреб, 1922 – Београд, 2008) био је српски историчар уметности, професор Београдског универзитета и академик, председник Српске академије наука и уметности. У Матици српској у Новом Саду руководио је програмом истраживања историје уметности, био је члан њеног Савета и такође је уређивао часопис Зборник за ликовне уметности у издању Матице Српске, као први магазин у Срба посвећен искључиво историји уметности.

извор: Град Нови Сад // фото: Александар Василић

Verified by MonsterInsights