петак, јул 12, 2024
ВестиДруштво

Нова, модерна опрема за рибочуваре ЈБП „Воде Војводине“

В.д. директора ЈВП „Воде Војводине“ Срђан Кружевић данас је предао на коришћење нову, модерну опрему Рибочуварској служби предузећа. Ради се о шест теренских аутомобила и шест нових чамаца који су данас предати рибочуварима и спуштени у Дунав.

–  Ово је први корак, а следећи је формирање најмодернијег, најсавременијег и јединог у региону мониторинг центра, који правимо да бисмо успели да спроводимо мониторинг на свим оним критичним подручјима где нам се дешава крађа рибе. То ћемо користити и да сведемо загађиваче на један нормалан однос према животној средини – најавио је Кружевић.

Напоменуо је да је у току и набавка дрона, који ће се користити у борби против рибокрадица, али и друге опреме која ће бити постављена на риболовним водама.

– Са дроном ћемо кроз мониторинг центар имати јасну слику где се они налазе. Те снимке моћи ћемо да користимо после и у неким процесима против рибокрадица, што до сада нисмо могли да радимо, из простог разлога што су имали бољу опрему, боље моторе и чамце од нас.  Толико брзо су бежали да рибочувари нису стизали ни да их идентификују – рекао је Кружевић.

Руководилац Службе за рибарство, Миљан Мирковић, рекао је да ће нова опрема олакшати рад рибочуварима, који морају да излазе на терен у свим временским условима. Он је истакао је да од велике важности  разумевање и подршка руководства за рад Рибочуварске службе.

ЈВП „Воде Војводине“ је почетком ове године ушло је у одлучну борбу са рибокрадицама у циљу очувања рибљег фонда. Поред континуиране набавке нове опреме за рибочуваре, појачан је надзор над риболовним водама којима управља предузеће. Започета је и акција „рибочувар – волонтер“, како би се савесни пецароши и сви они који то желе укључили у борбу против рибокрађе.

Током борбе са рибокрадицама у првих девет месеци ове године, Рибочуварска служба ЈВП „Воде Војводине“ забележила је 2.371 излазак на воду, а заплењено је 54 километара илегално постављене мреже, што је једнако раздаљини од Новог Сада до Зрењанина. Рибочувари су запленили и 85 алата које користе рибокрадице, као и шест чамаца и исто толико мотора.

ЈВП „Воде Војводине“ наставља и рад на обнови рибљег фонда. Током прошле године, у риболовне воде којим управља предузеће убачено је око 70.000 јединки, док се ове године планира порибљавање са 110.000 јединки рибље млађи.

Verified by MonsterInsights