недеља, јун 23, 2024
ВестиДруштво

Невреме оставило трага и у карловачким атарима

У прошлонедељним олујним непогодама одређен број пољоприведних произвођача у Сремским Карловцима претрпео је штету која се по проценама, општинске комисије задужене за њено евидентирање, креће од 20 до 100 одсто.

Како сазнајемо од Владимира Жеравице из Одељења за локални економски развој, привреду, инвестиције и грађевинско земљиште, штету је за сад пријавило пет газдинстава, од чега четири на ратарским културама, и једно у винограду. Штета на пољима кукуруза та два газдинства је 20, односно 40 одсто. Невреме је на пољу сунцокрета једног пријављеног домаћинства на-чинило штету у висини од 70 одсто, а код другог је она око 20 одсто. Тоталну штету у једном од винограда има познати карловачки виноградар и винар Предраг Бајило.

По речима Владимира Жеравице, у Бајиловом случају род је уништен 100 одсто. У првим налетима олује стубови и жица са лозом су полегли, грожђе је остало на земљи, а град га је дотукао. Пошто се не може трактором проћи између редова, није могуће обавити заштиту и тешко да ће ишта од рода бити спасено.

Комисија је свој део посла завршила и проследила извештај Општинској управи и сада се чека на реакцију надлежних.

Предраг Бајило каже да у својој дугогодишњој виноградарској каријери, није доживео овакво страдање винограда. Остао је без два хектара под лозом у потесу Загуљанац и једино што му преостаје јесте да крене у обнављање од нуле. 

– За разлику од осталих винограда, где је олуја оборила један до два стуба, у овом је ситуација катастрофална – прича Бајило. – Покушали смо да подигнемо стубове, али безуспешно. У питању је засад стоног грожђа – мускат хамбурга. Надам се да ће моћи нешто да се спаси од рода, али сам сигуран да ћемо у том винограду морати све испочетка да радимо.

текст: Зорица Милосављевић // фото: приватна архива

Verified by MonsterInsights