недеља, јун 23, 2024
ВестиОпштина

Наставља се програм енергетске санације кућа и станова

Локална самоуправа и ове године суфинансираће санацију енергетске ефикасности домаћинстава на територији Сремских Карловаца. Овог пута Министарство рударства и енергетике доделило је општини два милиона динара, што је за 500.000 динара више него лане, за програм енергетске санације кућа и станова. Обавеза општине је да из сопственог буџета издвоји исто то-лико, тако да ће становници Карловаца имати на располагању четири милиона динара за побољшање енергетске ефикасности сво-јих станова и кућа.

По речима Стефана Гнипа из општинског Одељења за локални економски развој, привреду, инвестиције и грађевинско земљиште, у финансирању одобрених мера учествују и грађани.

– Уз ефикасан рад, већ крајем године надам се резултатима поступка који мора да се спроведе како би се  програм до краја реализовао – каже Гнип. – Комисија коју смо прошле године формирали из редова локалне самоуправе и невладиних организација је уиграна и зна шта је очекује. Надам се и добром одзиву грађана на конкурс који буде расписан. Трудићемо се да што пре кренемо у реализацију.

Гнип каже да ће се суфинансирати исте мере енергетске ефикасности које су подржане и у протеклој години. Лане је 18 домаћинстава искористило шансу да уз помоћ државе и општине подигне степен енергетске ефикасности кућа и станова. Највише домаћинстава, њих 14, добило је паре за замену столарије, док су четири породице оствариле право на замену цевне мреже и котлова.

текст: Зорица Милосављевић // фото: pexel.com

Verified by MonsterInsights