петак, јул 12, 2024
ВестиПокрајинска Влада

Мировић: Почиње нови развојни период у Војводини

Председник Покрајинске владе Игор Мировић изјавио је данас на конференцији за медије, поводом почетка VIII циклуса Специјалистичког програма „Управљање регионалним развојем кроз ЕУ фондове”, да у Војводини почиње нови развојни период ослоњен на европске фондове до 2027. године.

„Инсистирамо да сваки појединачни пројекат буде усмерен ка обичном човеку и да он види корист од тог пројекта, са акцентом на област заштите животне средине, али и на друге области у којима постоји потенцијал”, рекао је Мировић.

Реч је о програму који омогућава приступање европским фондовима и упознавање са ЕУ процесима.

„Наш заједники циљ јесте да развијамо три важна сегмента — у делу подизања капацитета локалних самоуправа, у делу јачања управљачких капацитета и у делу едукације и примене стандарда и процедура, када је о јавним набавкама реч”, изјавио је председник Мировић.

Према Мировићевим речима, у овом програму, у та три сегмента учествоваће више од хиљаду полазника из локалних самоуправа.

„Желимо да надмашимо резултате из развојно-буџетског периода Европске уније од 2014. до 2020. године, када је Војводина показала добре резултате у привлачењу средстава из ЕУ фондова. Морамо и можемо и у наредном периоду, до 2027. године бити још агилнији и показати још значајнију спремност свих капацитета на локалном нивоу”, истакао је Мировић.

Директор Фонда „Европски послови” Александар Симурдић, овом приликом, навео је да поменути фонд реализује овај програм у сарадњи с Покрајинском владом дуги низ година, са акцентом на јединице локалне самуоправе.

„Програм који започињемо наредне недеље окупаља свих 45 јединица локалне самоуправе у АП Војводини, и представља свеобухватно јачање кадровских, институционалних и административних капацитета. Желимо да дамо снажан импулс економском и регионалном развоју”, оценио је Симурдић.

„Налед је спремно прихватио да буде део овог програма, јер је то наш стратешки циљ. Желимо да ојачамо капацитете јавне управе, како би била ефикасан сервис грађанима и привреди”, казала је извршна директорка Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) Виолета Јовановић.

Конференцији су присуствовали и покрајински секретар за финансије Смиљка Јовановић, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић, представници градова и локалних самоуправа у АП Војводини.

Verified by MonsterInsights