четвртак, мај 30, 2024
ВестиНови Сад се гради - ЗДРАВСТВО

Почела са радом Ковид болница у Новом Саду

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовали су почетку рада Kовид болнице у Новом Саду која се налази на Мишелуку. Обиласку су присуствовали и председник Покрајинске владе Игор Мировић, председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, министар здравља Златибор Лончар, покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић, директорка Клиничког центра Војводине Едита Стокић и други. Ковид болница у Новом Саду је трећа по реду саграђена у Србији, после оних у Батајници и Крушевцу, њена изградња је трајала четири месеца, а од данас ће примати пацијенте оболеле од корона вируса.

– Ово је велики дан за Нови Сад и Војводину, а нова болница у нашем граду је још једна у низу слика у документарном филму који показује нову снагу Србије. Наша отаџбина је толико ојачала да може да инвестира у сваком делу територије републике и да завршава оно што се деценијама чекало, само за само неколико месеци. Наиме, о болници у Новом Саду се причало и спекулисало деценијама, а захваљујући подршци председника Републике Србије и председнице Владе наше државе, успели смо да завршимо ову болницу за невероватна четири месеца. Крајем априла овде је била ливада, неприступачно и запуштено брдо, а данас је то болница са најбољим условима за лечење. Надам се да ће ово што пре бити нека општа или градска болница и да ћемо успешно превазићи изазов са пандемијом. Град je овде инвестираo око 400 милиона динара, а од 1. септембра ће до Мишелука саобраћати наш јавни градски превозник. Од Новог насеља, преко града, Петроварадина и све до Ковид болнице на Мишелуку возиће аутобуси линијом 9а – нагласио је градоначелник Вучевић и честитао свима који су учествовали у том пројекту.

Премијерка Србије Ана Брнабић је поручила да је болница опремљена најсавременијом опремом и да ће нега за пацијенте бити на максималном нивоу.

– Изградњом Ковид болнице, Нови Сад је постигао да та установа постане општа болница, када прође епидемија корона вируса. Она ће проћи, а колико брзо зависи само од нас, од колективног имунитета друштва, који не можемо да стекнемо без вакцинације – рекла је премијерка Брнабић.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић је истакао да је отварањем ове Ковид болнице омогућено растерећење капацитета Клиничког центра Војводине, као и запошљавање здравствених радника, и нагласио да су је здравствени систем Војводине драстично ојачао у последњих шест, седам година. Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор се осврнуо на важност вакцинације, апеловао на грађане да се вакцинишу и похвалио опремљеност болнице по највишим стандардима, што је, како је рекао, доказ озбиљности државе.

Ковид болница на новосадском Мишелуку простире се на 19 500 квадрата, има 220 кревета на интезивној и 404 кревета на полуинтезивној нези, а болничка зграда се састоји од три ламеле. У болници ће бити и две операционе сале, ангио сала, два рентгена, два скенера, одељења са ултразвуком, лабораторија, пет амбуланти и осам дијализних места.

извор: Град Нови Сад // фото и видео: Ђорђе Радивојевић

Пројекат „Нови Сад се гради – ЗДРАВСТВО“ подржала је Градска управа за културу Града Новог Сада.

Verified by MonsterInsights