четвртак, мај 30, 2024
ВестиОпштина

Мировић: Наставља се обнова Сремских Карловаца и у 2022. години

Председник Покрајинске владе Игор Мировић изјавио је данас, након седнице Одбора за обнову и развој Сремских Карловаца, на којој је усвојен Предлог одлуке о програму обнове културно-историјског наслеђа и подстицања развоја Сремских Карловаца за 2022. годину, да ће током ове године бити реализовани бројни пројекти, и најавио да у наредних десет дана почиње реконструкција Улице Браће Анђелић.

„Одржали смо важан састанак и утврдили програм обнове Сремских Карловаца. Симболички, обнову настављамо реконструкцијом куће Димитрија Анастасијевића Сабова, оснивача прве српске гимназије“, изјавио је Мировић.

Према његовим речима, све више новца биће улагано у Сремске Карловце и тиме ће бити враћен дуг свим људима важним за нашу историју и културу, који су умногоме обележили једну епоху, али и време у којем ми живимо.

„Реконструкција Улице Браће Анђелић веома је значајна јер ће тиме бити омогућено да наредних година приступимо реконструкцији Трга Бранка Радичевића. Ове године ћемо завршити фасаду Патријаршијског двора, већину фасада на самом тргу, као и један део у ширем центру Сремских Карловаца“, додао је Мировић и нагласио да ће бити припремљена и пројектна документација за реконструкцију заједничког Архива Миторполије и Српске академије наука и уметности.

Након седнице Одбора, председник Мировић је заједно са потпредседницом Владе Србије и министарком културе и информисања Мајом Гојковић обишао кућу Димитрија Анастасијевића Сабова, где су у току радови на реконструкцији, које финансира Покрајинска влада.

„Имали смо садржајан састанак и усвојили план и програм рада за 2022. годину, који ће на наредној седници усвојити Влада Србије.

Издвојили смо 1,3 милијарде динара и договорили прве кораке у реализацији циљева. Посветићемо велику пажњу овом месту, месту наше духовности и образовања“, рекла је Гојковићева.

Председник Општине Сремски Карловци Александар Стојкечић захвалио је Покрајинској влади и Министарству културе што су препознали значај Сремских Карловаца и његовог богатог културног наслеђа, које, како је навео, превазилази оквире ове општине.

извор: АПВ // фото: Ђорђе Радивојевић

Verified by MonsterInsights