четвртак, јул 18, 2024
ВестиДруштво

КАРЛОВАЧКИ ВИНОГРАДАРИ ПРОСЛАВИЛИ СВЕТОГ ТРИФУНА – Молитве за почетак нове сезоне

Деветнаесту годину заредом у Сремским Карловцима су се произвођачи грожђа и вина окупили на празник Светог Трифуна, заштитника виноградара и винара, на огледном добру за виноградарство новосадског Пољопривредног факултета, које се налази у њиховом месту, и прославили своју славу.

Обележавање виноградарске славе отпочело је освећењем славског колача и жита у самом винограду и благосиљањем произвођача.  Како је након тог чина рекао свештеник Саборне цркве у Сремским Карловцима Станко Лакетић, велико је дело радити у виноградима, јер читав свет у Библији се назива виноград господњи, а господ је најузвишенији делатник-виноградар који дела душе наше.

– Сваки пут када дођемо у виноград сетимо се да је господ творац света у којем живимо, и да нам је он дао винову лозу, а ми да се око ње трудимо, садимо, негујемо и убирамо плодове. Зато  је велико дело узгајати винограде, али је још узвишеније и благословеније то што ви за то тражите благослов господњи и благослов Светог Трифуна као заштитника виноградара, те се сваке године на његов дан окупљамо како бисмо благословили почетак нове сезоне – рекао  је свештеник Лакетић, пожелевши да Карловци буду у будућности оно по чему су у прошлости били познати, а то је центар виноградарства.

Саставни део церемоније која се на Светог Трифуна обавља у виноградима  јесте симболично орезивање лозе, које по традицији, од овог дана треба да почне. Тај задатак припада куму славе, а ове године је то син познатог карловачког виноградара Милана Петровића, Стеван.  Њему је данас продекан Пољопривредног факултета у Новом Саду професор Ненад Магазин уручио повељу, факултетско признање, одскора уведено, за допринос развоју виноградарства и винарства, рекавши да без обзира што кумство траје свега годину дана, кум има не малу обавезу, а то је  да све што уради у винограду и подруму, буде њему на понос, а свима осталима на узор.

Стеван Петровић, који са братом и оцем обрађује око 13 хектара винограда, каже да су они с обзиром на то да је време дозволило, у децембру и  јануару орезали лозу, али да обичај налаже да се то уради на Светог Трифуна и то ваља испоштовати. 

– Надамо се доброј години,  да нас време опет добро послужи и све буде у реду – рекао је Стеван. – Прошла година је била добра, у најмању руку да таква буде и ова, бићемо задовољни.

Директор Департмана за воћарство, виноградарство , хортикултуру и пејзажну архитектуру, у чијем саставу се налази огледно добро у Карловцима,  проф. др Драгослав Иванишевић, подсетио је да од Светог Трифуна традиционално почиње орезивање винове лозе, и да се може рећи да је ово заиста прави период за извођење те операције, иако су на већим имањима виноградари углавном већ почели или приводе крају резидбу.

– Винова лоза  је у доста добром стању – казао је Иванишевић. – Зима није била оштра, а самим тим није  било ни температура које су могле нанети штету лози. Поред тога и  јесен је била лепа, те се лоза припремила за презимљавање. Све то је знак виноградарима да се могу посветити уобичајеној резидби, а за остало остаје да се надају да ће уз сопствено залагање и божију вољу, доћи до још једне добре бербе. У току је период топлог времена, што лози не смета, штету јој само могу нанети јаки мразеви у марту.

Иванишевић је прошлу годину оценио специфичном, што се, додуше, може рећи за сваку, али да с обзиром на временске прилике и друге изазове кроз које су виноградари пролазили, на крају генерално гледано, могу бити задовољни квалитетом добијених вина.

Догађају је присуствовао и председник Општине Сремски Карловци Александар Саша Стојекечић а после молитвеног чина у винограду, уследила је у просторијама огледног добра дегустација прошлогодишњих вина.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Verified by MonsterInsights