четвртак, јул 18, 2024
ВестиТуризам

КултФест оживео Карловце

Више од стотину извођача, углавном локалних уметника, учествовало је у програмима овогодишњег Фестивала културног туризма „КултФест“ који од половине јула до краја августа, организује општинска Туристичка организација.                              

Како кажу организатори, идеја за фестивал културног туризма на отвореном „КултФест“ потекла је од чињенице да нашем граду током летњег периода недостају садржаји. Летња понуда обухвата разгледање културно-историјских споменика и институција, обиласке винарија које производе аутохтоне и интернационалне сорте вина, угоститељских објеката са домаћом храном и типичним производима и друго, али је недостајало управо то што је кроз фестивал пружено посетиоцима и домаћем становништву.

– Фестивалом смо унели мало живости и позитивне енергије и показали да у Карловцима и даље негујемо различите врсте уметности  – музичке, ликовне, драмске –каже директорка Туристичке организације Јасмина Бељан Искрин. – Поред тога, пројекат је допринео повезивању актера у културном туризму града, као и унапређењу интерпретације културно-историјских вредности туристичке дестинације. Тежња ка увођењу боље услуге увођењем интерпретатора и аниматора на туристичким локалитетима је исто тако  значајна за локалну заједницу у смислу повећања квалитета понуде целокупне дестинације и обезбеђења нових садржаја, чиме се утиче и на задовољство крајњих корисника односно туриста. Туристе би требао довитљиви аниматор да упозори да су становници поносни на своју традицију, квалитетно вино, домаће специјалитете, песништво и локалне умотворине, те да су те вредности специфичне и да се могу доживети само у Сремским Карловцима и нигде другде.

Током месец и по дана, посетиоци и Карловчани су могли да уживају у низу музичких догађаја, циркуских тачака и ликовних радионица на централном тргу, али и другим местима. Саставни део фестивала био је и програм „Карловци филм феста“, који се одржава овог викенда. Посебно запажен био је концерт у дворишту музеја 13. августа у заједничкој организацији са Фондацијом Нови Сад – Европска престоница културе, чиме је у Карловцима промовисан фестивал Дунавско море.

„КултФест“ је подржало Министарство туризма, трговине и телекомуникација, а завршава се 28. августа ликовном колонијом и „музичким тепихом“.

текст: Зорица Милосављевић // фото: уступљене фотографије

Verified by MonsterInsights