понедељак, април 22, 2024
ВестиОпштина

Донета одлука о добитницима општинских признања

Редовна, 22. по реду и свечана седница Скупштине општине Сремски Карловци одржане су синоћ. На првом редовном заседању поднет је извештај о овогодишњем шестомесечном трошењу општинског буџета, који су већином гласова одборници усвојили.

Одлуком о буџету за 2022. годину у општинску касу планирано је да се слије 694.080.000 динара. У међувремену су донета решења о повећању апропријација за наменске трансфере пара с других нивоа власти, јер у тренутку усвајања буџета нису били познати ти износи. Због тога је буџет увећан у односу на првобитно планирани за 57.869.525 динара и сада износи 751.949.525 динара.

За првих шест месеци ове године буџет је остварен 62 одсто у односу на годишњи план, односно приходи су били 465.956.843 динара. У структури прихода, без пренетих неутрошених пара из претходног периода, највише је новца од трансфера с виших нивоа власти. Удео трансферних пара је чак 39 одсто. Следе приходи од пореза на доходак, добити и капиталне добитке, који чине 38 одсто удела у приходу, док се од пореза на имовину у буџет слило 14 одсто новца.

Упола мање од пуњења буџета за првих шест месеци забележено је трошење пара из буџета. Расходи су остварени 29 одсто у односу на план, односно утрошено је 216.937.466 динара. Око 98 милиона динара од тога коштају пројектно-техничка документација, санација и рестаурација фасада Патријаршијског двора, обнова крова и фасада куће оснивача Карловачке гимназије Димитрија Анастасијевића Сабова у Митрополита Стартимировића 18 и куће на Тргу Бранка Радичевића 3, као и услуге надзора и извођења радова у Улици браће Анђелић.

На свечаној седници која је уследила након редовне на предлог Комисије за обележавање празника, доделу признања и проглашавање почасних грађана Сремских Карловаца донета је одлука да се општинска  повеља ове године додели историчарки  др Гордани Петковић и ватрогасцу Јовану Павловићу, а награда менаџеру хотелијерства Ивани Белић.

За  плодоносан рад на проучавању историје Сремских Карловаца и делима,  којима је на најбољи начин допринела њиховом промовисању, музејски саветник, запослена у Музеју града Новог Сада – Завичајна збирка у Сремским Карловцима др Гордана Петковић носилац је овогодишње општинске повеље. У центру пажње Гордане Петковић су историја Карловачке митрополије, значајне породице и личности којима се историографија није бавила у довољној мери.

Јован Павловић, припадник Ватрогасно-спасилачког одељења Сремски Карловци је предложен за повељу због храброг чина спасавања жене која се спремала да скочи с моста Слобода у Новом Саду. Како се у образложењу наводи, Павловић је  је 27. јануара око 21 сат, иако није био на дужности када је уочио жену, зауставио возило и са још једним колегом прионуо њеном спасавању. Акција је успешно и брзо окончана.

Овогодишња награда Сремских Карловаца отићи ће у Ивани Белић за хуманитарни рад. Она је како се наводи у образложењу, за две године са тимом истомишљеника сакупила више од шест милиона динара за болесну децу у Србији. Новац је прикупљан преко Фејсбук групе „Хуманитарни базар Сремски Карловци онлајн“, продајом предмета које су донатори обезбедили, као и на друге начине, чиме је подстицала и друге младе да чине добра дела.

Додела признања требало би да буде уприличена на свечаности поводом дана Сремских Карловаца, 16. септембра.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Verified by MonsterInsights