уторак, мај 28, 2024
ВестиДешавањаКултура

Празник филма на карловачком видиковцу од 19. до 21. августа

Јубиларни, пети „Карловци филм фестивал“ биће одржан од 19. до 21. августа на видиковцу у Сремским Карловцима.

Свечано отварање планирано је у петак, 19. августа од 20 часова, а сат касније биће приказан култни филм Здравка Шотре „Лајање на звезде“ у спомен на преминулог сценаристу Милована Витезовића, којем ће постхумно бити додељено признање за допринос развоју фестивала.

Прве вечери публика ће бити у прилици да погледа филм „Златни дечко“ Огњена Јанковића.

Новина су радионице које ће се одигравати у суботу и недељу. Радионице глуме које воде Катарина Брадоњић и Александар Тобyић биће одржане другог и трећег дана од 10 до 14 сати у Културном центру „Карловачка уметничка радионица“, Трг Бранка Радичевића 7, док ће у суботу од 14 до 16 часова на истом месту Анкица Мићашевић говорити о филму.

Другог дана фестивала од 19 сати на видиковцу биће одржана трибина на којој ће учестововати режисер, сценариста и књижевник  Горан Марковић, а од 21 сат публика ће моћи да погледа избор краткометражних домаћих, а потом и страних филмова.

Додела награда и признања планирана је за недељу у 20 сати. После тога биће премијерно емитован филм „После зиме“ у режији Ивана Бакрача, а након њега и остварење Милице Томовић „Келти“. Фестивал је настао на идеју студената Универзитета у Новом Саду са драмског смера Академије уметности. Први пут је одржан 2018. Такмичарског је типа, а жири додељује награде сваке године  у више категорија, од којих су најзначајније оне за најбољи регионални и најбољи интернационални филм. Поред две такмичарске краткометражне селекције, у трећој се приказују премијерно запажени филмови домаћих и страних аутора.

Фестивал је део програма Нови Сад – Европска престоница културе 2022.  Улаз је бесплатан, а за посетиоце из Новог Сада биће  уведен ванредни аутобуски полазак у 3:15 за Нови Сад. У случају временских неприлика, организатор ће благовремено обавестити јавност о другом месту одржавања програма. 

Организатор и носилац пројекта је МДМ Продукција, у сарадњи са „Карловачком уметничком радионицом“. Фестивал ужива подршку карловачке општине, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, те Министарства културе и информисања.

Verified by MonsterInsights