среда, јун 26, 2024
ВестиДруштво

Карловачке школе заједно прославиле Светог Саву

Светосавском академијом у Карловачкој гимназији уз учешће све ти школе данас је обележена школска слава – Свети Сава, којој је присуствовао председник општине Александар Саша Стојкечић, епископ сремски Василије са свештенством и мноштво некадашњих и садашњих ђака и професора. Претходила јој је света литургија у Саборној цркви у којој су пререзани славски колачи трију карловачких школа. Светковање Светог Саве отпочело је у петак увече када су ђаци Основне школе „23. октобар“ након вечерњег богослужења извели програм у Саборној цркви и од владике Василија добили пакетиће.

Директор Карловачке гимназије Бранко Стојков подсетио је да је у Сремским Карловцима први пут 1734. године прослављен Свети Сава, а одатле се та пракса проширила по остатку српства. Он је истакао да је данашњом светосавском академијом отпочело и обележавање великог јубилеја – два века од рођења најславнијег ученика гимназије Бранка Радичевића и да ће ова година протицати у том знаку. 

О првом српском архиепископу говорио је између осталог  владика Василије рекавши да су Светосавље и православље авангарда, права истинска алтернатива палом свету у ком живимо.

-Кроз јеванђељску призму Свети Сава је тражио одговарајуће путеве за своју цркву и народ – рекао је владика Василије. – Не окрећући се ни лево ни десно, он је добро знао да је господ Исус Христос једини пут, истина и живот. На нама је да тим путем, путем љубави, правде и сваког интегритета корачамо без страха, цртајући тако духовни лик и стичући ауторитет сигурним и јасним потезима.

Владика Василије уручио је награде ауторима три најбоља литерарна рада пристигла на конкурс који се по дугогодишњој традицији за Светог Саву под његовим покровитељством расписује за ученике Карловачке гимназије. Прву награду освојила је Јована Анђелић. На друго место пласирала се Катарина Круљ, а треће је заузео Данило Јовановић.

Свети Сава био је тема приступне беседе младе професорке Карловачке гимназије Албине Миланов Стојкечић, која је нагласила да је то био човек свога века, али и за све векове.

Verified by MonsterInsights