уторак, мај 28, 2024
Вести

Карловачка Скупштина: Створен плански основ за градњу ученичког дома

Одборници Скупштине општине Сремски Карловци усвојили су измене и допуне Плана генералне регулације Сремских Карловаца, инициране ради изградње ученичког дома за потребе Карловачке гимназије на парцели на којој се налази некадашњи вртић.

Дали су зелено светло за приступање изради Плана развоја општине од 2022. до 2028. године, те за Одлуку о одобравању откупа станова за збрињавање избеглица. Донето је и решење о прибављању неизграђеног грађевинског земљишта у јавну својину општине непосредном погодбом због привођења земљишта планираној намени-изградњи саобраћајнице до хотела на Черату. Прихватили су и извештај о стању безбедности саобраћаја у Карловцима у 2020. години, донели решење о именовању Општинског савета родитеља, те дали сагласност на низ аката који се тичу пословања ЈКП „Белило“.   

Образлажући предлог Одлуке о изменам и допунама Плана генералне регулације председник општине Александар Саша Стојкечић је рекао да је ово први корак у исправљању историјске неправде због које је најстарија српска гимназија одлукама комунистичких власти остала без ученичког дома.     

– Усвајање измена плана је први корак ка том циљу, иза ког следи читав низ других – рекао је Стојкечић и додао да је обезбеђивање новца било из општинских изворних прихода, било преко конкурса за пројектно-техничку документацију, наредни потез. – Изградња самог дома након израде документације био би следећи корак, а потом његово опремање и усељавање. Карловачку гиманзију поред деце из Карловаца, Новог Сада и околних општина, похађају  у великом броју ученици из целе Србије и земаља у окружењу. Овим потезом бисмо олакшали њихов боравак и школске дане у Карловцима и зато је ово можда једна од најважнијих одлука 14. седнице.

Стојкечић је напоменуо да је план да дом буде у саставу Карловачке гимназије и да се преко Министарства просвете обезбеде паре за његово функционисање.

Шеф одборничке групе Српске радикалне странке Драган Тришић је истакао да је, када је реч о ученичком дому општина требало да инсистира да се активира прича о куповини зграде која је позната у Карловцима као објекат некадашње текстилне фабрике „Будућност“, која је наменски грађена као интернат. Напоменуо је да је чињеница је да је то потребно гимназији, али је требало осмислити план да се поменута зграда у Гајевој улици прибави у својину општине. Како је то пропуштено и она је отишла у приватне руке, сада се прича о градњи новог дома.   

Као допунска тачка 14. заседања локалног парламента разматрано је решење о прибављању неизграђеног грађевинског земљишта у јавну својину општине због изградње саобраћајнице којим ће се стизати до будућег хотела на Черату. У питању је откуп 11 парцела чија процењена вредност је између 255.000 и пет милиона динара.

извор: дневник.рс / текст: Зорица Милосављевић / фото: Ђорђе Радивојевић

Verified by MonsterInsights