четвртак, мај 30, 2024
ВестиТуризам

Издавање смештаја туристима све чешћи бизнис у Сремским Карловцима

Издавање лежајева туристима у домаћој радиности последњих година постао је, могло би се рећи, бизнис број један у Сремским Карловцима.

Пионир у том послу био је суграђанин који је отворио 2005. године „Карловачки конак“ на Белилу, а убрзо потом врата туристима отворио је и конак „Белило 69“ на истом месту и од тада је број оних који се баве издавањем смештаја знатно порастао. 

Према речима Александре Нешић из општинске Туристичке организације, тренутно је гостима у Карловцима на располагању укупно 407 лежајева, од чега је 136 у домаћој радиности. 

– Све је више смештајних капацитета различите категорије – каже Александра Нешић. – У понуди су собе, апартмани, куће за одмор, сеоска туристичка домаћинства. Махом носе три звездице. Има их у ужем и ширем центру, појавили су се и станови на Дудари који се издају туристима, а знатан број лежајева сада има на располагању посетиоцима на Банстолу. Тамо се у склопу смештаја нуде и базени за одмор и релаксацију. У правом смислу речи, има за сваког по нешто.


Лане 29.685 ноћења 

Ако се изузме 2020. година која је десетковала свеукупни туристички промет, број ноћења у Сремским Карловцима из године у годину расте. Лане је евидентирано 29.685 ноћења, што је 28,43 одсто више него претходне године. Знатно више странаца – 20.702 је преноћило прошле године у Карловцима у односу на домаће госте, којих је било 8.983. Туристички посленици позитивно оцењују промену структуре гостију када је реч о ноћењу. Највише их је из земаља у окружењу – Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније, Мађарске, Румуније, али их има и из Немачке, Италије, Русије. Задржавају се око два дана, што је више од дугогодишњег просека. То се приписује садржајнијој понуди, а на изградњу неколико нових винарија гледа се као на додатне мотиве за долазак и останак посетилаца. 

Берићетна је била прошла година и када је реч о броју посетилаца, који користе услуге водича Туристичке организације. Укупно их је евидентирано 25.410, или 16,92 одсто више у поређењу са 2021. годином. Међу њима и даље су најбројнија деца. Чак 22.635 деце је посетило Карловце лане, а 2.775 одраслих. Ударни месеци и даље су мај, када је било рекордних 7.897 посетилаца, јун са 5.992 и октобар са 5.920 туриста. 


По њеним речима, прво што посетиоци питају када се распитују за смештај јесу цена и локација. Некима је битно да буду у центру, другима да су изван насеља. Највећа навала је када се у Карловцима одржава такмичење у Карловачкој гимназији или у време „Карловачке бербе грожђа“. Цене су различите, али у просеку ноћење по особи је 2.000 динара. 

– Сви се они рекламирају најчешће преко интернета и укључили су се у популарне системе за оглашавање, попут Букинга – напомиње Александра Нешић. – Они који се тако оглашавају, у принципу, добро и послују. Сви регистровани су заступљени на нашем сајту karlovci.org.rs. У просторијама нашег инфо-центра могу се наћи њихове брошуре, флајери и други пропагандни материјал. 

Колико иду у корак с временом, говори и податак да власници два смештајна објекта примају ваучере. Углавном пружају само услуге преноћишта, а они који су регистровани као сеоска туристичка домаћинства, што је резервисано за пољопривредна газдинства, нуде и оброке. 

С променом Закона о туризму, од 2019. године власници сами наплаћују услуге које пружају, а до тада је за то била задужена Туристичка организација. 

извор: Дневник.рс // текст: Торица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Verified by MonsterInsights