четвртак, јул 18, 2024
ВестиКултура

Галерија „Шево“ у сутерену Магистрата освежење туристичке понуде Сремских Карловаца

Крајем маја у сутерену Магистрата у Сремским Карловцима сликар Дејан Шево отворио је уметничку галерију реализујући на тај начин дугогодишњу тежњу у локалним круговима да се карловачка понуда употпуни једним таквим садржајем.

Већ сама улазна врата „начичкана“ колоритним акварелима с мотивима Карловаца пријатан су призор за око, а досадашња искуства власника говоре да је његов потез наишао и на леп пријем код туриста.

– У локалу је својевремено била канцеларија Фонда за пензијско и инвалидско осигурање, а како дуго није у функцији, простор је био прилично запуштен – каже Дејан Шево који се већ 23 године бави сликарством и од тога живи. – Узимајући у обзир да је понуда сувенира у Карловцима изузетно лоша, дошао сам на идеју да се обратим председнику општине с предлогом да отворим продајну галерију. Наишао сам на његово одобравање и након десетак дана рада на опремању простора, врата галерије су отворена за туристе и љубитеље уметности.

Новоотвореним уметничким кутком доминирају акварели различитих формата са мотивима Карловаца што, по Дејановим речима, туристи највише и траже. У понуди су и принт акварели одштампани на најквалитетнијој акварел хартији. У мноштву слика с карловачким мотивима нађу се и дела настала на неком од његових многобројних студијских путовања или на основу сећања на њих.

– У сопственој режији боравио сам у Истанбулу, Прагу, Хамбургу, Летонији, Естонији и Русији – прича Шево. – Током тих путовања сликао сам и остварио сарадњу са многобројним тамошњим галеријама. У најлепшем сећању остала су ми путовања у Москву и Сергијев Посад, који је град побратим Сремских Карловаца. Два пута сам боравио у Истанбулу. На једном од тих путовања провео сам 12 дана у затвору због крста који сам насликао на Аја Софији, што је заиста несвакидашње искуство.

Галерију је Шево осмислио и као простор у ком посетиоци могу да присуствују стварању уметничког дела. Покретни штафелај је увек уз њега, али док борави у галерији, слика на радном столу и одговара на питања знатижељних туриста. Чини то пред српског и на енглеском и руском језику.

– Идеја је да буде више оваквих кутака, какви постоје у многим европским центрима. Не можемо очекивати да понуда буде као у Паризу или Прагу, али у сваком случају може бити боља него што је сада – каже Шево.

Познат у локалним и ширим круговима као акварелиста, Дејан Шево је почетком прве деценије 21. века као млад уметник учествовао на више од 20 ликовних колонија, а његови радови нашли су се на  преко 40 колективних изложби до сада.

У непосредном комшилуку пре више година отворена је и Галерија Керамике „Рас“ у којој такође може да се види и процес израде сувенира.

текст и фото: Зорица Милосављевић

Verified by MonsterInsights