уторак, мај 28, 2024
Вести

БИЛАНС ДВА ДАНА НЕВРЕМЕНА У СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА Оштећени и споменици на гробљу

Још нису саниране последице невремена које је захватило и Сремске Карловце у среду, а у петак увече олујни ветар и киша нанели су додатну штету. Чини се да је прексиноћно невреме било блаже, али једнако погубно као у среду, за дрвеће на Старом Дунаву.

Део Карловаца током целе ноћи између петка и суботе био је без струје.

Општински штаб за ванредне ситуације Сремских Карловаца евидентирао је оштећења проузрокована невременом 19. јула на територији општине.

Оштећења су осим зелених површина и паркова претрпели јавни и приватни објекти, па чак и надгробни споменици на Чератском гробљу и Магарчевом брегу.

Са фасаде Основне школе „23. октобар“, која је већ оронула, олујни ветар је одвалио велике комаде малтера, а стакла на неколико прозора су разбијена.  У извештају Штаба за ванредне ситуације се наводи да је боравак испред образовне институције и у дворишту ризичан због одрона и отпадања малтера и украса са фасаде и делова који висе небезбедно. У Карловачкој гимназији је оштећено неколико десетина црепова и изломљено грање. У вечери када је невреме захватило целу Војводину, ватрогасци су интервенисали на три места уклањајући стабла која су пала на саобраћајнице.

На цркви Благе Марије на Банстолу оштећена су три крста, један поломљен, а два накривљена висе на куполи. Оштећено је и неколико горњих куполних прозорских стакала. У Соколском дому су сломљена стакла на два спољна прозора.

Дан након првог олујног невремена локалној самоуправи се јавио известан број грађана, пријављујући проблеме са електричном енергијом. Трећина насељеног места није имала једну фазу, услед чега нису радиле пумпе у црпној канализационој станици. На више места су покидани каблови у електро-напонској мрежи, о чему је обавештена Електродистрибуција Нови Сад.

На већем броју породичних кућа дошло је до оштећења кровних покривача услед олујног ветра, па су црепови, лимови и бокали пали са врхова породичних кућа на тротоаре и коловозе.

На читавој територији општине у већем обиму дошло је до пада грана и дрвећа у парковима, установама и приватним кућама на јавне површине и у двориштима.

На обали Дунава опет су страдали понтони. Олуја је прва два понтона  напола згужвала, док је пети понтон од силине ветра померен и он се закачио за бункер.

Радници ЈКП „Белило“ дан после непогоде почели су да отклањају последице, али нису успели за два дана све да санирају. Јуче су наставили тамо где су стали у петак, с додатним обавезама које им је олуја наметнула прексиноћ.

текст: Зорица Милосављевић // фото: ЈКП Белило

Verified by MonsterInsights