четвртак, јул 18, 2024
ВестиДруштво

Чудотворна икона Мајке Божије Курске у Саборној цркви

Делегација Руске заграничне цркве (РЗЦ) на челу са првојерархом митрополитом њујоршким и источноамеричким Николајем у тродневној је посети Сремским Карловцима, где је та црква и основана 1921. године, по доласку руске емиграције у наше крајеве. Митрополита Николаја и чланове његове делегације – митрополита берлинског и немачког Марка, архипископе монтреалског и канадског Гаврила и чикашког и средњоамеричког Петра, епископа лондонског и западноевропског  Иринеја и епископа  штутгартског Јова у Патријаршијском двору примио је 14. јуна патријарх српски Порфирије заједно са владиком сремским Василијем, епископом бачким Иринејем, зворничко-тузланским Фотијем, горњокарловачким Герасимом, јегарским и изабраним британско-ирским Нектаријем и главним секретаром Светог архијерејског Синода архимандритом Нектаријем.

У Старом двору посланство РЗЦ је одржало седницу Светог архијерејског Синода, коју је отворио патријарх српски Порфирије.

Посланство РЗЦ је донело у Сремске Карловце чудотворну икону Пресвете Богородице Знамење,  која је данас свечано у литији пренета из Патријаршијског двора у Саборну цркву, где је служен молебан Мајци Божијој. Чудотворна икона, за коју је владика Василије рекао да је боравила годину дана у Саборном храну у време док је РЗЦ деловала у нашем граду,  ће и сутра бити изложена  на поклоњење и целивање.

– Од прве иконе Пресвете Богородице коју је апостол Лука изобразио док је још Богородица била жива до данас је хиљаде и хиљаде насликано, којима се клањамо и пред којима се молимо. Пред овом иконом се молио Свети Серафим Саровски, Свети Јован Шангајски, а ето радости и  части да се и ми пред њом помолимо Богу да нам подари мир, слогу, љубав, благослов Божији, здравље нама и нашој деци, да одагна све болести и да завлада мир – рекао је владика Василије.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Зорица Милосављевић, Епархија сремска

Verified by MonsterInsights