понедељак, април 22, 2024
ВестиДруштво

Богословија прославила свог заштитника Светог Арсенија

Светом литургијом у Саборној цркви и академијом у свечаној сали школе, Карловачка богословија прославила је јуче свог заштитника, Светог Арсенија Сремца. Традиционалном празничном програму у школи присуствовали су и чланови Светог архијерејског Синода СПЦ и Патријаршијског управног одбора који су јуче одржали седницу у Старом двору.

– Прошле године овај дан у школи је сасвим другачије изгледао – рекао је ректор Карловачке богословије протојереј Јован Милановић. – Били смо затворени због недаће која је све задесила – ђаци у карантину на другом спрату интерната, професори по болницама и својим домовима болесни. Гледајући овај скуп сада, ништа нам друго не преостаје него да заблагодаримо господу и светом Арсенију који је дао да се окупимо и величамо име и славу божију и да наставимо да се трудимо на путу који су нам наши преци оставили.

Светоарсенијевску беседу по традицији на тај дан у Карловачкој богословији изговара професор приправник, а овог пута та част припала је ђакону Ђорђу Милидрагу. Након програма који су припремили професори и ђаци подсетивши њиме на прошлост тог училишта, његове значајне ректоре, професоре и ђаке, те велике духовне горостасе попут владике Николаја Велимиривића од чијег рођења се ове године навршило 140 лета, а шест и по деценија од смрти, по устаљеној пракси награђени су ђаци који су се успехом или ревносно обављајући одређене дужности, истакли.

За најбољег ђака у 2021/2022. години проглашен је матурант Јован Видовић из Бањалуке, док је награду чисто срце понео његов друг из истог, петог разреда Дејан Жељко из Шипова.

Видовић, који је по општем мишљењу заслужио да носи титулу чувара знања, каже да иза те награде стоје сати и сати редовог, свакодневног даноноћног учења. Захваљујући се Богу, а потом и професорима који су ми указали поверење и приметили његов труд током пет година, признаје да је било понекад и доста нервозе због оцена мањих од петице, али да се на крају труд исплатио.

Иако по критеријумима за доделу битно различите, награде за најбољег ђака и чисто срце у Карловачкој богословији су безмало у истом рангу. Поносни носилац овогодишњег признања чисто срце Дејан Жељко каже да га добијају они које најпре другови из разреда међу собом одаберу, а потом потврде и професори.

-Награда се додељује ученику петог разреда – каже Жељко. – У првом полугодишту, пре Светог Арсенија, ученици бирају оног ко је био према њима најбољи, на кога су увек могли да се ослоне, кога су за ових пет година највише ценили. Веома сам срећан и узбуђен што се мени указала прилика да будем тај који ће понети ту титулу.

На синоћној академији награђено је више од 40 ученика.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Verified by MonsterInsights