недеља, јун 23, 2024
ВестиДруштво

Бесплатна помоћ у кући за 25 грађана

Старији грађани и брачни парови који живе сами у Сремским Карловцима, захваљујући новцу који је општина добила од Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања за услуге из домена социјалне заштите и учешћем локалне самоуправе у финансирању, од априла поново могу да рачунају на помоћ у кући, која обухвата основно спремање просторија у којима бораве корисници, набавку намирница, припрему лаганих оброка, одлазак по рецепте и лекове, плаћање комуналних рачуна, уношење огрева, задовољавање основних хигијенских потреба.

Ова услуга пројектована је за највише 25 корисника и бесплатна је. Пружаће се у наредних шест месеци. Суграђани могу да преузму образац у пријемној канцеларији у Магистрату, Трг Бранка Радичевића 1, да се обрате Одељењу за друштвене делатности или патронажној сестри и поднесу захтев. 

Руководилац Одељења за друштвене делатности у карловачкој општини Нада Остојић Агбаба каже да се та услуга социјалне заштите пружа грађанима Сремских Карловаца – старијим брачним паровима, самцима, болесним и слабо и потпуно непокретним последњих десет година у континуитету. 

-Услугу финансирају Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и општина – објашњава Нада Остојић Агбаба. – Влада значајно интересовање суграђана за ту врсту помоћи. Током месец дана када се прави пауза због потписивања нових уговора, они се јављају и траже да се настави што је нама знак да постоји потреба за тим. Пружање помоћи суграђанима у превазилажењу основних животних, социјалних и здравствених проблема је део општинске Одлуке о социјалној заштити. 

У новом циклусу помоћи у кући ту услугу ће пружати лиценцирана новосадска фирма „Феликс домус”, која то ради последњих неколико година у Карловцима. Две геронто-домаћице имају обавезу да обилазе пријављене и обављају им послове за који постоји договор. 

– Набавка лекова, одлазак код лекара и у куповину, доношење  огрева, спремање куће, помоћ око личне хигијене – неке су од услуга које геронто-домаћице пружају корисницима, а то је значајна помоћ за оне који не могу сами све то да обаве – каже Нада Остојић Агбаба. – Нама је битно да можемо да подигнемо квалитет живота наших суграђана. Ми ћемо у другој половини године послати захтев Министарству за рад за додатне паре како бисмо могли и у октобру, новембру и децембру да обезбедимо старима помоћ у кући. 

Наша саговорница напомиње да су у ресорном Одељењу за друштвене делатности дошли до закључка да Одлуку о социјалној заштити из 2017. треба допунити. Како каже, није реч о усклађивању са законом него управо додавању неких нових видова заштите. 

– Приметили смо да неким нашим суграђанима треба персонална асистенција. До сада смо плаћали личне пратиоце за ученике и грађане који су имали потребу за таквом услугом. Осим приступачности, локална самоуправа људима са инвалидитетом треба да пружи још понешто што је гарант њиховог достојанственог живота – да им омогући да се школују, раде,  воде друштвени живот – закључује нада Остојић Агбаба. 

текст и фото: Зорица Милосављевић

Verified by MonsterInsights