среда, јун 26, 2024
ВестиДруштво

Амбасадорка Велике Британије и председник Општине Сремски Карловци засадили стабла липе на Черату

У оквиру пројекта „Зелена Србија“, који организује Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије (СРБАТОМ) у сарадњи с компанијом Color Media Communication, а уз подршку Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине, данас су у насељу Черат у Сремски Карловцима стабла засадили амбасадорка Велике Британије у Србији Шан Меклауд и председник Општине Сремски Карловци Александар Саша Стојкечић.

Садњом младица липе, које је обављено на простору иза новизграђених стамбених зграда у Чератској улици намењених избеглим лицима, подржана је ова акција, која се већ другу годину заредом одржава у различитим градовима широм Србије и дат је допринос озелењавању околине ових објеката.

Том приликом председник Стојкечић је нагласио да се на управо овај начин може подићи еколошка свест код грађана и ширити идеја како је садња нових дрвећа, заправо, наша будућност.

– Овде смо примером хтели да покажемо нашим сугрђанима да своје време могу да употребе на сличне активности, како би допринели очувању наше средине, наше околине и подизању квалитета наших живота – додао је Стојкечић.

Амбасадорка Велике Британије Шан Меклауд осврнула се на недавно одржани климатски самит у Глазгову, на којем је учествовало 130 земаља, међу којима и Србија. Она је указала на значај који дрвеће има за добробит човечанства, као и на то зашто је оно једно од наших најбољих оружја за борбу против климатских промена.

У Сремским Карловцима је данас, у склопу акције „Зелена Србија“, засађено 20 стабала липе, у чему су, поред амбасадорке Меклауд и председника Стојкечића, суделовали и радници карловачког ЈКП „Белило“.

Претходно је, у згради Магистрата, организован пријем и уприличен радни састанак представника Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије, које је предводио заменик директора Бранко Бајић, Амбасаде Велике Британије у Србији и челника Општине Сремски Карловци.

На крају састанка, председник Стојкечић је амбасадорки Меклауд, за успомену на овај важан дан, поклонио акварел са мотивима Сремских Карловаца, рад карловачког сликара Дејана Шевa.

Verified by MonsterInsights