Амбасадорка Велике Британије и председник Општине Сремски Карловци засадили стабла липе на Черату

У оквиру пројекта „Зелена Србија“, који организује Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије (СРБАТОМ) у сарадњи с компанијом Color Media Communication, а уз подршку Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине, данас су у насељу Черат у Сремски Карловцима стабла засадили амбасадорка Велике Британије у Србији Шан Меклауд и председник Општине Сремски Карловци Александар Саша Стојкечић.

Садњом младица липе, које је обављено на простору иза новизграђених стамбених зграда у Чератској улици намењених избеглим лицима, подржана је ова акција, која се већ другу годину заредом одржава у различитим градовима широм Србије и дат је допринос озелењавању околине ових објеката.

Том приликом председник Стојкечић је нагласио да се на управо овај начин може подићи еколошка свест код грађана и ширити идеја како је садња нових дрвећа, заправо, наша будућност.

– Овде смо примером хтели да покажемо нашим сугрђанима да своје време могу да употребе на сличне активности, како би допринели очувању наше средине, наше околине и подизању квалитета наших живота – додао је Стојкечић.

Амбасадорка Велике Британије Шан Меклауд осврнула се на недавно одржани климатски самит у Глазгову, на којем је учествовало 130 земаља, међу којима и Србија. Она је указала на значај који дрвеће има за добробит човечанства, као и на то зашто је оно једно од наших најбољих оружја за борбу против климатских промена.

У Сремским Карловцима је данас, у склопу акције „Зелена Србија“, засађено 20 стабала липе, у чему су, поред амбасадорке Меклауд и председника Стојкечића, суделовали и радници карловачког ЈКП „Белило“.

Претходно је, у згради Магистрата, организован пријем и уприличен радни састанак представника Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије, које је предводио заменик директора Бранко Бајић, Амбасаде Велике Британије у Србији и челника Општине Сремски Карловци.

На крају састанка, председник Стојкечић је амбасадорки Меклауд, за успомену на овај важан дан, поклонио акварел са мотивима Сремских Карловаца, рад карловачког сликара Дејана Шевa.