четвртак, мај 30, 2024
ВестиДруштво

За једанаесторо најбољих по 12.000 динара месечно

Осморо од једанаест студената који ће у текућој академској години добијати општинске стипендије потписало је данас уговоре о стипендирању на свечаном пријему у скупштинској сали Магистрата у Сремским Карловцима, док ће остали то учинити накнадно. Према одлуци Општинског већа, они ће примати 12.000 динара наредних десет месеци осим у јулу и августу. Већина њих и претходних година били су корисници стипендија. Деветоро њих су на основним академским студијама, једна студенткиња је на докторским, а један студент на мастер студијама.

– Критеријуми за доделу стипендија на нашем конкурсу су строжији него на републичком, јер је опредељење локалне самоуправе да стипендира најбоље студенте – рекао је председник општине Сремски Карловци Александар Саша Стојкечић. – Потребно је да имају просек изнад 9,00 да би је добили. Намера нам је да кроз стипендирање студената и средњошколаца подржимо најуспешнију децу у нади да ће она сутра имати изграђен осећај према заједници из које су потекли и умети да цене пажњу коју су добили до свих суграђана. Када буду изградили каријеру у Карловцима, Новом Саду или било где у свету, надамо се да ће се увек сећати Карловаца и школовања, између осталог и по овоме, те да ће умети да узврате на одређен начин.

Међу стипендистима је шест девојака и пет младића. Стипендије су добиле студенткиња друге године докторских академских студија Факултета техничких наука Николина Маравић, Милана Јовић са шесте, Јелена Берић са пете и Милица Маравић с треће године Медицинског факултета у Новом Саду, Ивана Јовановић студенткиња треће године Академије уметности и Анастасиа Ковјанић са друге године Филозофског факултета.

Браћа Урош и Стефан Николовски, обојица студенти Факултета техничких наука, као и Филип Контић с истог факултета, Матија Адам Хорват, студент друге године мастер студија Природно-математичког факултета и Стефан Божић с треће године ПМФ-а су такође добитници стипендија.

Стефан Николовски се у своје и братово име захвалио на тој финансијској подршци, коју је и као средњошколац уживао. Иако обојица студирају о трошку државе, каже да ће им добро доћи стипендија, ако ни за шта друго, онда за џепарац.

Анастасија Ковјанић студенткиња српског језика и књижевности први пут је конкурисала за стипендију и добила је. Прву годину завршила је оценом 9,21.

– Сигурна сам да ће ми стипендија значити иако нисам размишљала како да је искористим уколико је добијем. У крајњем случају употребићу новац за покривање трошкова пријаве испита, овере семестара, набавке литературе и, наравно, да себи приуштим неку ситницу – рекла је Анастасиа Ковјанић.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Verified by MonsterInsights