четвртак, мај 30, 2024
ВестиДруштво

УРУЧЕНИ УГОВОРИ О ДОДЕЛИ ГРАЂЕВИНСКОГ МАТЕРИЈАЛА ИЗБЕГЛИЦАМА – За петнаест породица помоћ од 5,5 милиона динара

Петнаест избегличких породица које су се настаниле у Сремским Карловцима након егзодуса деведесетих година, јуче су у свечаној сали Магистрата потписале уговоре о додели пакета грађевинског материјала, које су им обезбедили Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије и општина Сремски Карловци. Укупна вредност ове врсте помоћи је 5,5 милиона динара, од чега је 4.950.000 динара обезбедио Комесаријат, а локална самоуправа 550.000 динара.

Како је приликом уручења уговора рекао председник карловачке општине Александар Саша Стојкечић, последњих двадесетак година Комесаријат и општина помажу избеглице и расељене са Косова и Метохије, а пакети грађевинског материјал су само једна врста помоћи, али врло значајна за њихово трајно стамбено збрињавање у Сремским Карловцима.

-До данас је 121 породица добила грађевински материјал – рекао је Стојкечић. – Поред тога у Карловцима су 2001. изграђена 23 стана на Доки, а две деценије касније још 16 у Чератској улици. Купљене су две монтажне куће избеглицама. Лане су куповином две сеоске куће и два стана збринуте још четири породице.

Стојкечић је нагласио да се поред стамбеног збрињавања у општини спроводе и пројекти економског оснаживања избеглица и интерно расељених. До сада су 43 породице добиле машине, алате и друга средства за рад и локална самоуправа ће, по речима председника општине, наставити да им помаже.

Помоћник комесара за избеглице Иван Гергинов нагласио је да је у претходном периоду Комесаријат са општином Сремски Карловци лепо сарађивао. Напоменуо је да је из буyета Републике Србије за избеглице у Сремским Карловцима, не рачунајући изградњу станова, издвојено 67 милиона динара, на шта је локална самоуправа додала још 10 одсто.

-Најлепше у свему је то што сте ви одабрали овде да живите и останете, а ми настојимо да вам у томе помогнемо, мада та помоћ некад није онолика колико се очекује да буде – рекао је Гергинов обраћајући се избеглицама. – Грађевински материјал је врста помоћи коју ми у Комесаријату највише волимо, јер је показатељ да сте ви нешто већ започели да градите, донекле стигли, и на крају материјал који смо вам доделили, сами и уградили.
Гергинов је напоменуо да ће акценат у наредном периоду бити стављен на пружање помоћи расељенима којих нема пуно у Карловцима, као и онима који су били економски потпомогнути у претходном периоду.

Зоран Добрић је један од оних који су у овој групи избеглица добили грађевински материјал. Дошао је 1995. године из Книна, настанио се на Банстолу купивши кућу, али до сада се није обраћао, нити добио помоћ. Како каже, није било разлога. Сада се указала потреба за тим јер је планирао да прошири купатило, обратио се Комесаријату и добио материјал. Напомиње да му то пуно значи.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Verified by MonsterInsights