четвртак, мај 30, 2024
ВестиДруштвоКултура

У Сремским Карловцима обележена шеснаеста година од одласка у вечност великог песника

Пријатељи и сарадници  великог Душка Трифуновића и ове године по традицији, окупили су се око  песникове вечне куће на Чератском гробљу у Сремским Карловцима. Испред локалне самоуправе, председник Скупштине општине  Бобан Петковић положио је цвеће на хумку драгог нам Душка, а песникиња Весна Фекете, иначе и чланица кабинета председника Општине за информисање обратила се присутнима.

-Карловчани чувају Душка од заборава, уз песничку манифестацију која се већ традиционално осам година одржава на Душковом видиковцу, где је и постављен његов споменик од скора и улица у Сремским Карловцима понела је Душково име. Уз његове велике пријатеље и ми, песници отимамо га од заборава својим стиховима – рекла је Весна.

Помену су присуствовали :Перо Зубац велики песник и Дулетов пријатељ, Милан Гутић, и  Миладин Калинић, испред Удружења „Корени“ ,Богомир Богица Мијатовић и многи други поклоници лика и дела Душка Трифуновића.   

Душко Трифуновић је рођен у Сијековцу код Босанског Брода 1933. године. У Сарајево је дошао четврт вијека касније са занатом бравара. Написао је више од 80 књига, углавном поезије, а на ТВ Сарајево био је запажен као аутор култне емисије „Шта дјеца знају о завичају“. Кад је избио рат у БиХ, прешао је у Нови Сад, гдје је од 1992. сарађивао с ТВ Нови Сад.

Преминуо је у Новом Саду, гдје је живио тешким избјегличким животом, и по сопственој жељи сахрањен је на Чератском гробљу у Сремским Карловцима.

На основу ових готово тестаментарних стихова које је Душко Трифуновић у Сремским Карловцима записао у својој збирци пјесама „Велико спремање“, његов пријатељ Перо Зубац изабрао је 28. јануара 2006. године почивалиште за свог Дулета управо на карловачком брдашцету. „Када ти зађеш у године, ја ћу бити једна блага падина Черата, брда према светим Карловцима и сунцу… Ти ћеш знати, камен ће те подсећати: видиш Боже, како ти се молим, сачувај ми ону коју волим”.

Готово да не постоји познатија поп или рок група бивше Југославије, као ни певач из те бранше који немају у свом опусу неки текст Душка Tрифуновића. Он је остварио песнички идеал – његови стихови су га надживели, као што ће надживети још генерација људи са ових простора.

Verified by MonsterInsights