четвртак, јул 18, 2024
ВестиКултура

У Патријаршијском двору oтворена изложба о митрополиту Антонију Храповицком

Поводом стогодишњице рођења руског митрополита Антонија Храповицког који је са сународницима након Октобарске револуције нашао уточиште у Сремским Карловцима у Патријаршијском двору отворена је данас изложба посвећена њему, у оквиру програма „Дани митрополита Антонија у Сремским Карловцима“. Том чину присуствовали су председник општине Александар Саша Стојкечић, председник Скупштине општине Бобан Петковић, епископ сремски Василије, митрополит будимпештански и мађарски Иларион, конзулка Црне Горе Невенка Ћировић, представници Руске заграничне цркве из неколико европских земаља, те Дома руског заграничја многи други.

-Митрополит Храповицки је један од најистакнутијих јерарха руске цркве на раздобљу 19. и 20. века, био је ректор три духовне академије, епархијски архијереј у неколико епархија…- рекао је митрополит Иларион који је пре неколико година у Сремским Карловцима освештао и открио спомен-плочу свом сународнику Храповицком. – Он је са још неколицином архијереја свој дом нашао у Сремским Карловцима. У Патријаршијском двору је живео, а у храму поред је служио. Овде је основао Вишу црквену управу која је имала задатак да уједини целокупну  руску емиграцију.

О заслугама и доприносу митрополита Храповицког за ширење православља и просперитета духовног и културног живота Сремских Карловаца говорио је владика Василије који је предложио да се оснује меморијални центар њему и генералу Врангелу у част. 

-Сремским Карловцима било је суђено да постану престоница те друге Русије, Русије која се нашла у расејању. Сремски Карловци  су стога  заувек ушли у руску историју и били један од центара духовног живота Руса у расејању  – рекао је Виктор Московни из Дома руског заграничја на отварању изложбе.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Горан Власац

Verified by MonsterInsights