уторак, мај 28, 2024
ВестиДешавањаДруштво

У музеју отворена изложба „Путевима Рајачића“

Изложба „Путевима Рајачића“ посвећена  знаменитој српској породици Рајачић, чији аутор је историчарка-музејска саветница у Музеју града Новог Сада др Гордана Петковић, отворена је вечарас у палати „Илион“ у Сремским Карловцима. Отварању је присуствовао и председник општине Сремски Карловци Александар Саша Стојкечић, а поставка садржи документе, фотографије, портрете, намештај и личне предмете најпознатијих и најактивнијих чланова породице, који су истовремено, готово сви, били и становници палате „Илион“.

Како је на отварању рекла сама ауторка, изложба је другачија од свих досадашњих које су отворене у том здању због тога што представља први пут  чланове те баронске породице. У част патријарха Јосифа Рајачића 2005. године приређена је изложба у Музеју Војводине, а остали припадници породице који су живели управо у здању који је готово 76 година депанданс Музеја града Новог Сада, нису до сада били у довољној мери познати јавности. Стога је, како је рекла др Гордана Петковић, изложба својеврстан дуг породици.

Изложбу је отворио у име владике Василија, архимандрит  манастира Ваведења Пресвете Богородице др Клеопа Стефановић, рекавши између осталог, да изложбе попут ове  јесу за све не само сећање на једну епоху него школа за будућност. Гледајући експонате, казао је отац Клеопа, ми учимо како треба да градимо своју будућност и извлачимо посебне закључке и поуке.

-Љубав према домовини, Сремским Карловцима, према породици то су све идеали које ми гледајући све што нас окружује овде, учимо и уносимо у своја срца. Овом изложбом ауторка нам је не само  дочарала период Рајачића него и подстакла на размишљање  у каквом граду живимо, ко су нам преци, колико смо их достојни и шта можемо да учинимо да их не бисмо обрукали – истакао је отац Клеопа.

За изложбу која ће моћи да се погледа до краја ове године, а можда и дуже, проф. др Слободан Бјелица рекао је да је на правом месту, у кући Рајачића и да је она прича о  једној великој породици, али истовремено указује на значај породице код Срба уопште.

-Знамо да је породица основ друштва, државе и нације. Знаменита породица Рајачић потекла је из кршевите Лике. То је било доба њеног успона, а зенит је доживела у Сремским Карловцима. Тада они ступају на велику  историјску сцену пре свега преко најзначајнијег члана, а то је патријарх Јосиф Рајачић. Али, ни он не би постигао то што јесте  да није одрастао у породичном гнезду које га је формирало и усмерило да достигне највише висине и у политичком и црквено-јерархијском погледу – рекао је др Бјелица.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Verified by MonsterInsights