уторак, јун 25, 2024
ВестиДруштво

У КАРЛОВАЧКОЈ БОГОСЛОВИЈИ ОТВОРЕНА СПОМЕН СОБА – Чувар и преносилац предања о школи

Спомен-соба, као сведочанство трајања богословског училишта кроз векове у Сремским Карловцима, у чије формирање је Покрајинска влада преко Секретаријата за привреду и туризам АП Војводине уложила четири милиона динара, освештана је и отворена данас у Карловачкој богословији. Тиме је, како је рекао ректор Карловачке богословије протојереј мр Јован Милановић, остварена идеја његовог славног претходника, управитеља богословије Јована Вучковића с краја 19. и почетка 20. века, који је видевши пре више од 130 година, да некада и нехотице постајемо немарни према ономе што чини наше духовно и културно наслеђе, у једном од својих записа изразио жељу да се створи ризница, као чувар и носилац предања о школи.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић казао је данас у том храму црквене просвете да је велика привилегија бити део значајног пројекта уређења спомен-собе, односно ризнице у којој су похрањена документа и други предмети који сведоче о дугој и богатој историји образовања свештеника у Сремским Карловцима и о људима који су ту историју стварали.

– Значај Карловачке богословије за нашу цркву и народ огроман је – рекао је Мировић. – Хиљаде свештеника који су седели у скамијама ове школе и који су као духовни пастири одавде одлазили у све крајеве у којима је наш народ живео, нису били само чувари наше вере. Они су нарочито у оним крајевима у којим је прозелитизам других цркава био најагресивнији били истрајни и непоколебљиви чувари нашег националног идентитета, чувари који су у најтежим временима за тај племенити чин често полагали и своје животе. Сремски Карловци у целини једна су од најважнијих тачака на вековној мапи нашег трајања, духовности, идентитета. Зато је Покрајинска влада на чијем сам челу, 2018. године поводом 170-годишњице оснивања Српске Војводине и стоте годишњице присаједињења Војводине Краљевини Србији, основала Фонд за обнову културно-историјског наслеђа и развој, рекао бих, небеске вароши. Од тада смо у санацију и рестаурацију фасада Патријаршијског двора, Саборног храма, фасаде жупног уреда римокатоличке цркве и крова Богословског интерната, те још неколико других за карловачку, а тиме и нашу укупну историју, важних здања у најужем градском језгру, издвојили значајну своту. Наставићемо са улагањем у времену које долази, све док заједно са Епархијом сремском и карловачком општином под кровом Српске православне цркве, Српском Сиону на понос и корист народа, не вратимо стари сјај.

Игор Мировић

Мировић је нагласио да је за наредну годину већ предвиђен значајан новац у покрајинском буџету за Сремске Карловце и изразио наду да ће то учинити и Влада Србије. Подсетио је да је донет закон који их на то обавезује и додао да ће Покрајинска влада наставити да ту своју обавезу доследно испуњава.

Јер, како је казао, дужни смо да чувамо нашу традицију и духовно и национално биће због предака, а пре свега због себе, и потомака.

Чин освећења обавио је патријарх српски Порфирије, који је као председавајући учествовао у раду Светог архијерејског Синода јуче пре тога у Старом двору у Сремским Карловцима.

Патријарх Порфирије је истакао да у времену у ком живимо, када се вештачки, по сваку цену у неким круговима нашег друштва раздваја наука од вере, Карловци и њихове две школе – богословија и гимназија, на најбољи начин показују да је то дељење вештачко.

– Гимназију и богословију основао је митрополит Стефан Стратимировић, а данашњу гимназијску зграду је подигао патријарх Герман Анђелић са братом свештеником – рекао је патријарх Порфирије. – За нас који знамо своје корене и како смо се развијали, не постоји никаква вештачка подела између науке и вере. Карловци су ништа друго него изданак односа према богу, човеку и свету нашег родоначелника Светог Саве. Ова ризница показује континуитет постојања школе, али у исто време означава сведочење како је школа, то јест вера и Јеванђеље Христово чинило да људи који овде уче и који се уче у свим временима буду отворени за оно што је суштинско, а то је Христ у нама, али отворени и према ономе што је споља. Није било времена у којем није било одређених тешкоћа, а понекад је бивало и веома тешко. У сваком од тих времена унутар богословије увек су били чврсти, снажни, јаки људи и опредељени за истину, изграђивање идентитета православног хришћанина и Србина и у исто време отворени за сваку врсту општења, комуникације и поштовања и упознавања свега онога што је изван, па и када је то споља било веома грубо и непријатељски расположено према свему у школи.

Патријарх Порфирије

По патријарховим речима, Карловачка богословија је прва универзитетска установа, претеча универзитета, што би требало да знају многи и данас који вештачки хоће да раздвоје науку од вере, показујући тиме да ниједно не познају довољно.

– Ова ризница треба да нас подсећа на оно што јесте суштина на којој се изграђивала наша историја и предање. Ми смо примили оно што су нам оставили наши преци како бисмо то умножавали и могли да предамо онима који долазе после нас. Карловци су нама потребни, али и свим православним Србима како би нас подсећали на то које је то благо и бисер који не смемо оставити и заборавити, која је то со која ће нас сачувати у сваком времену па и у оном које нам није наклоњено – поручио је патријарх.

Патријарх Порфирије

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Verified by MonsterInsights