уторак, јун 25, 2024
ВестиОпштина

Три милиона динара за енергетску санацију породичних кућа и станова

Карловачка општина добила је прошлог месеца на конкурсу Министарства рударства и енергетике милион и по динара за суфинансирање програма енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова.

Када се дода још толико из општинског буџета, грађани Сремских Карловаца моћи ће да рачунају на помоћ локалне и државне управе од три милиона динара за побољшање енергетске ефикасности њихових домаћинстава.

– Локална самоуправа и држава учествују с 50 одсто у финансирању енергетске санације породичних кућа и станова, а грађани сносе остатак – каже Стефан Гнип из општинског Одељења за локални економски развој, привреду, инвестиције и грађевинско земљиште. – У току је формирање комисије која ће да води целокупан поступак. Комисију ће чинити представници локалне самоуправе, невладиних организација од кључног значаја за реализацију пројекта, као што је то Покрет горана Војводине. Њен задатак је и израда правилника који ће ближе дефинисати услове за конкурисање – ко може да се пријави, с које локације, колико пара ће моћи да се одобри по становнику… По завршетку правилника, следећи корак је расписивање конкурса за добављаче, који ће да набаве столарију и уграде, а потом и избор најповољнијег.

Како каже  Гнип, то је прва фаза у реализацији овог пројекта, док друга подразумева расписивање конкурса за грађане. Са документацијом коју ће комисија прописати, они ће моћи да се пријаве на конкурс намењен њима.  По Гниповом мишљењу, у мају би требало да се крене у тај процес. Да ли ће тако бити зависи од тога да ли ће ускоро Републички завод за заштиту споменика културе одредити услове под којим се тај посао може обавити у Карловцима.

– Сремски Карловци су специфично место по много чему, па и по обиму зоне заштите – каже Гнип. – Безмало су читави у првој зони заштите. Док не добијемо прецизне информације о томе под којим условима је могућа уградња и какве столарије, ми не можемо да почнемо с реализацијом. Надам се да ће одговор заштитара с условима стићи у што скорије време, да ми можемо да обавимо наш део посла.

Цео пројекат треба да се заврши до краја године. Постоји вероватноћа  да ће догодине бити увећан износ. У овој етапи финансираће се набавка и замена столарије, јер је највеће интересовање грађана било за то.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Verified by MonsterInsights