четвртак, мај 30, 2024
ВестиОпштина

Сремски Карловци и Кјахта постају градови пријатељи

Након јучерашњег потписивања протокола о сарадњи два града Кјахта и Сремских Карловаца, данас су Сремске Карловце на челу са градоначелником Евгени Валеревич Степановим, посетили гости из овог руског града. Град Кјахта, који основао Србин Сава Владиславић Рагузински док је био саветник Петра Велкиког, постаће нови град пријатељ Сремских Карловаца. Писмо о намерама потписали су председник општине Сремски Карловци Ненад Миленковић и градоначелник Кјахте Јевгениј Валерјевич Степанов.

– Сремски Карловци су вековима били престоница српске културе и духовности, али и симбол мира и заједништва. Као амбасадор српске културе Карловци имају дужност да шире и јачају сарадњу са градовима других блиских земаља, а посебно везу Србије и Русије која вековима опстаје и одолева утицајима – рекао је Ненад Миленковић, председник општине Сремски Карловци.

Градоначелник Кјахте Јевгениј Валерјевич Степанов истакао је значај будућих чвршћих стубова сарадње ових градова.

– Посебан мотив за успостављање пријатељских веза представља историјска нераскидива веза Кјахте са Србијом. Наш град основао је српски политичар Сава Владиславић Рагузински, који је у то доба био саветник руског цара Петра Великог, што нас обавезује да негујемо односе са Србијом и очувамо темеље које смо наследили – истакао је Валерјевич Степанов. Након састанка, председник општине Ненад Миленковић уручио је плакету са ликом Саве Владиславића Рагузинског (поклон Драгана и Гаљине Аврамов)градоначелнику града Кјахта г дину Степанову.

Писмом о намерама дефинисане су области у којима ће ова два града сарађивати, са посебним освртом на културне, економске, научно-техничке и духовне области, у којима би размена искустава допринела обостраном развоју и унапређењу живота грађана Сремских Карловаца и Кјахте. У саставу делегације били су и помоћник Министра Правде г дин Владимир Давидовић и потомак Саве Владиславића Рагузинског г дин Бранко Вукомановић.

Verified by MonsterInsights