четвртак, јул 18, 2024
ВестиОпштина

Сарадња Карловаца и руског града Кјахта

Данас је на Међународном сајму туризма у Београду, потписано писмо о намерама за успостављањем сарадње између градова Кјахта и Сремских Карловаца.

Руски град Кјахта, основао је Сава Владиславић Рагузински, српски политичар, саветник руског цара Петра Великог, дипломата у служби Руске Империје, путописац, полиглота, велики добротвор и дародавац. Град је основан 1727. године као утврђење под именом Троицкосавск. Новоосновано насеље добило је име по цркви која је била посвећена Светом Сави Српском (рус. Троицкая церковь Святого Саввы Сербского), а која се налазила у самом средишту насеља.Садашње име носи од 1934. године. На Савин наговор, цар Петар Велики, почетком 18. века, послао је у Сремске Карловце прву граматику и буквар, који је у будући центар српске духовности донео учитељ Максим Суворов. То је означило настанак прве српске школе у Сремским Карловцима. Кјахта град је у азијском делу Руске Федерације, на југу Републике Бурјатије и административни центар Кјахтинског рејона.

Писмо о намерама за успостављањем сарадње између два града потписали су градоначелник Града Кјахте Степанов Евгениј Валеревич и председник општине Сремски Карловци Ненад Миленковић. Делегацију Руске Федерације предводили су: Директор за туризам у руском Министарству културе Олга Јарилова, Министарка туризма Руске Републике Бурјатија Мариа Бадматсјренова. Делегација Руске Федерације и града Кјахта, сутра ће посетити Сремске Карловце.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Verified by MonsterInsights