четвртак, јул 18, 2024
Вести

Спрема се рушење дела Савезног центра у Карловцима

Зграду некадашњег Савезног центра за механизацију у Сремским Карловцима судећи по заштитној огради која је постављена током празника, ускоро очекује рушење ради наставака изградње пешачко-бициклистичког потходника за пролазак испод брзе пруге до Дунава.

Према првобитном плану, за рушење је предвиђен део објекта у ком је била пекара и на том месту треба да никну степениште и лифт, односно клизна платформа, која ће бити у служби теже покретних људи.

Овај потходник у непосредној близини доскорашњег пружног прелаза први је инфраструктурни објекат који је започет у Сремским Карловцима у склопу пројекта градње пруге за возове чија је брзина до 200 километара на сат, након што су 1. фебруара 2019. године  почели радови на територији карловачке општине.

До краја новембра те године завршен је највећи део радова на потходнику укључујући и деоницу испод државног пута другог А реда број 100, на којој се радило нешто више од два месеца. За то време  саобраћај се одвијао по стопедесетак метара дугој девијацији.   У зони другог железничког потходника у Карловцима где је предвиђена градња станичне зграде, од последње декаде јануара интензивирани су радови. Нова приземна станична зграда од 284 квадратних метара  ће  новоизграђеним потходником бити повезана са перонима. Предвиђено је да радови трају 322 дана, односно до 10. децембра. Стара станична зграда из 19. века требало би да буде споменик културе.

Истовремено се гради и саобраћајница уз двоколосечну брзу пругу којом ће возила долазити до хотела „Дунав“, истоименог  Удружења спортских риболоваца и ресторана „Пасент“. Саобраћајница ће имати пешачку и бициклистичку стазу, а проласком кроз потходник код будуће железничке станице ће пешаци и бициклисти моћи да се укључе на тај пут.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Verified by MonsterInsights