четвртак, мај 30, 2024
ВестиПокрајинска Влада

Сатови у Карловцима ће поново показивати тачно време

Прошлогодишња обнова Саборне цркве у Сремским Карловцима, коју је академик Дејан Медаковић назвао тријумфом барокне архитектуре код Срба, упркос изменама у првој деценији 20. века којима је, уз поштовање њених првобитних облика, прилагођена Патријаршијском двору, могло би се рећи, биће крунисана поправком сатова у звоницима.

Вишегодишње обнављање тог велелепног храма из 1758. године заокружено је санацијом фасаде, обављеном захваљујући новцу из Покрајинског фонда за обнову културно-историјског наслеђа Сремских Карловаца.

Док су мајстори почетком ове године приводили крају такозване фине радове и обнову столарије на храму, из Покрајинске владе, на челу са Игором Мировићем, стигла је информација да ће бити поправљени и сатови, који не раде од 2018., када им је због удара грома трајно оштећен механизам. Како је покрајински премијер рекао за „Дневник”, за оправку сатова на Саборној цркви издвојено је 1,9 милиона динара. Том послу ће се приступити током године.

О сатовима у звоницима Саборне цркве нема записа у литератури, што је донекле и разумљиво, будући да нису од суштинске важности за сам објекат. Претпоставка је да су страдали у пожару који је између 6. и 7. септембра 1799. године захватио Карловце, када је ватрена стихија прогутала 64 куће, део Магистрата и десни торањ храма, док је леви био знатно оштећен. За претпоставити је и да су током поправке торњева 1805. и они поправљени, као и да се то догодило између 1907. и 1910. када је ова катедрална карловачка црква добила садашњи изглед.

Забележено је да су поправљени 1992., иако је изгледало да нема наде за то због тога што је поправка била веома скупа. Сва је прилика да ће се то након три године од удара грома поново догодити, јер су обезбеђене паре и за тај „детаљ”.

Поправку чекају и сатови на осталим карловачким црквама и најстаријој српској гимназији, који су у протеклим годинама само спорадично радили.

извор: дневник.рс // текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Verified by MonsterInsights