четвртак, мај 30, 2024
ВестиПраћење инфраструктурних пројеката Владе АП Војводине

САБОРНА ЦРКВА И ПАТРИЈАРШИЈСКИ ДВОР ОТВОРИЛИ СЕЗОНУ ОБНОВЕ У СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА – Прелепа здања заблистала за мање од годину дана (фото и видео)

Председник Покрајинске владе Игор Мировић рекао је 13. јануара након посете Саборне цркве и Патријаршијског двора у Сремским Карловцима, чија обнова фасада је у току захваљујући новцу из пре три године формираног покрајинског Фонда за обнову сремскокарловачког културно-историјског наслеђа, да ће се тај посао наставити и током 2021. године.

Обнова фасаде Саборне цркве и западне стране Патријаршијског двора почела је у мају 2020. Финансирана је новцем из Покрајинског фонда за обнову културно-историјског наслеђа и подстицање развоја Сремских Карловаца, који је формиран 2018. године, а надзор је био поверен Покрајинском заводу за заштиту споменика културе, који је и припремио пројекат санације.

За поменуте радове Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама у децембру 2019. године је уплатио карловачкој општини близу 80 милиона динара. Првобитно је планирано да радови буду приведени крају до конца августа јер је 12. септембра 2020. требало у Сремским Карловцима да буде одржана велика прослава стогодишњице уједињења српских црква, међутим, обележавање великог јубилеја је одложено због пандемије коронавируса.

С највећег дела Саборне цркве скинуте су скеле децембра прошле године и 260 година стар карловачки православни катедрални храм након вишемесечног рада конзерватора и мајстора на тим местима заблистао је у пуном сјају, а остатак до Светог Николе што је храмовна слава.

© Djrodje Radivojevic

Скеле на Патријаршијском двору дочекале су пролеће ове године због комплетне замене столарије на тој страни здања.

Мировић је приликом посете Карловцима, нагласио да ће веома брзо почети реконструкција Жупног уреда у Карловцима и других грађевина у јавном власништву на Тргу Бранка Радичевића, а да у другој половини године на ред долазе и фасаде објеката у приватном власништву који имају изузетан културно-историјски значај за Сремске Карловце.

– Почећемо са кућом оснивача Карловачке гимназије, такозваном Сабовом кућом, а онда прећи, како будемо имали пара, и на друге објекте – казао је Мировић. – Имамо 19 пројеката за реконструкцију приватних кућа са грађевинском дозволом и одобрењима за градњу. Договорили смо да у другој половини ове године и у наредној, почнемо свеобухватно уређење центра Сремских Карловаца и реконструкцију Улице браће Анђелић, јер су та два пројекта међусобно технички повезана. На иницијативу председника Републике Србије и уз моју велику молбу, очекујем да „Путеви Србије”, јер за то смо постигли чврст договор, крену да реконструишу државни пут који пролази кроз Сремске Карловце, у дужини од пет километара, а верујем да ћемо у току године обезбедити и пројектну документацију за комплетну обнову јавне и декоративне расвете на читавој територији општине.

текст: Зорица Милосављевић // фото и видео: Ђорђе Радивојевић

Пројекат „Праћење инфраструктурних пројеката Владе АП Војводине на територији општине Сремски Карловци“ подржао је Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Verified by MonsterInsights