уторак, јун 25, 2024
ВестиДруштво

Реновиране учионице у Карловачкој гимназији

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко посетио је данас Карловачку гимназију у којој је поводом завршетка реновирања и опремања двеју учионица за руски језик одржана свечаност. Програму у свечаној сали присуствовали су и председник карловачке општине Александар Саша Стојкечић, заменик Владе Москве за спољно-економску делатност и међународне везе Јевгениј Дридзе, заменик генералног директора Нафтне индустрије Србије Вадим Смирнов, директор Руског дома у Београду Јевгениј Баранов, помоћник покрајинског секретара за образовање Милица Вучићевић, начелник новосадске Градске управе за образовање Радован Ковачевић и други.

Уређење учионица и њихово опремање новим намештајем, наставним и техничким средствима пројекат је у чијој реализацији су учествовали Нафтна индустрија Србије (НИС) и Влада града Москве. Обраћајући се на почетку музичко-поетског програма, којим су афирмисани руски језик и култура директор Карловачке гимназије Бранко Стојков се захвалио свим учесницима заједничког подухвата и нагласио да се допринос Владе града Москве и НИС-а огледао у финансирању различитих фаза у реновирању. НИС је сносио трошкове молерско-занатских радова, куповине књига, а Влада Москве трошкове осветљења, замене подова, набавке лаптопова и табли.  

   -Последњих година ми смо поново у Србији направили неколико оваквих потеза ради афирмисања руског језика, одговарајући на захтеве ђака и институција просвете – рекао је амбасадор Александар Боцан-Харченко. – Образовање на руском језику се тражи, а нама је ово важно за утврђивање нашег језика као основа за упознавања са Русијом, њеном културом, науком, животом… Потпуно је јасно да знање руског језика на првом – школском нивоу омогућава даље образовање у Русији, које је једно од најбољих у Европи и свету у било којој струци.

Јевгениј Дридзе је напоменуо да су пре тачно годину започети преговори око уређења учионица на истом месту где се и обележава завршетак радова. Изразио је наду да ће новоопремљене учионице служити циљу, а то је промоција руског језика у Србији. Рекао је да се приликом пројектовања и реализације водило рачуна да све буде у складу са московским стандардима и да верује да ће се труд и напори уложени у уређење учионица у Карловачкој гимназији исплатити.

Поред ђака Карловачке гимназије у музичком делу програма учестовала су двојица стипендиста најстарије руске државне Фондације „Нова имена“ која се бави подршком младих талената. Карловачкој публици представили су се виртуоз на клавиру Лев Бакиров и виолиниста  Сергеј Мкртчјан.

текст: Зорица Милосављевић // фото: приватна архива

Verified by MonsterInsights