четвртак, мај 30, 2024
ВестиПраћење инфраструктурних пројеката Владе АП Војводине на територији општине Сремски Карловци 2022.

Радови у Улици браће Анђелић у завршници

Реконструкција Улице браће Анђелић у Сремским Карловцима, инфраструктурни захват великих размера за  тамошње прилике, започета 4. фебруара, полако се приводи крају. Носећи слој асфалта нанет је 20. и 21. децембра на припремљену подлогу дуж целе саобраћајнице, а завршни ће, према информацијама из Општинске управе, бити постављен на пролеће. Догодине треба да буде асфалтирана и раскрсница са Улицом карловачких ђака, док су раскрснице са улицама Јована Гроса и Поштанском планиране за крај године.

Према пројекту, радовима је обухваћено 845 метара улице, од броја 1 до 99, односно од раскрснице с Улицом патријарха Рајачића до раскрснице с Улицом карловачких ђака. Реконструкција је обављана по фазама. Најпре је реконструисана водоводна мрежа у дужини од 790 метара, а потом изграђено 740 метара атмосферске канализације,  подељене у два слива – према Улици Јована Гроса и Николе Тесле. Ти радови су завршени 20. маја.

Због кашњења постављања подземне електро и телекомуникационе мреже од стране ЕПС-а и Телекома,  рок за завршетак радова, по уговору првобитно планиран за 2. август, продужен је до 15. новембра. У међувремену су ти послови који су спадали у трећу фазу окончани и прионуло се постављању јавне расвете и градњи саобраћајнице, ширине 5,5 метара и тротоара различите  ширине у зависности од простора.

Одобрен додатни новац

Покрајинска влада је на седници одржаној 3. августа донела решење да се Општини Сремски Карловци уплати 69,2 милиона динара за радове у Улици браће Анђелић. У саопштењу се наводи да је новац намењен за измештање постојеће надземне електроенергетске мреже и изградњу одговарајуће заменске мреже за потребе обнове саобраћајних површина и водовода, као и за изградњу атмосферске канализације и јавне расвете у Улици браће Анђелић.

Вредност инвестиције је 198 милиона динара са ПДВ-ом, а финансијер Управа за капитална улагања АП Војводине која је и спровела избор извођача радова доделивши посао предузећу „Карин комерцу“ из Ветерника, са новосадском фирмом „Енерџи про“ као подизвођачем. Надзор је поверен карловачкој фирми СОУР инжењеринг 2017 д.о.о.

Током радова у Улици браће Анђелић, „Електродистрибуција“ је требало да уклони четири и постави три нове трафо-станице. Трошкове тог подухвата сносила је делом „Електродистрибуција“, док је остатак новца обезбедила Покрајинска влада. 

Трафо-станица на почетку улице, на скверу код „Три зеца“  премештена је на оближњу приватну парцелу, а она на раскрсници са Улицом патријарха Рајачића, измештена је код Ловачког дома. У оквиру ових радова треба и трафо у Рајачићевој улици, преко пута манастира, да буде премештен у манастирску порту.

Како кажу у Општинској управи, могућа је обустава радова због зимског периода и мразева. Чим се побољшају временски услови наставиће се радови и то на раскрсницама са улицама Карловачких ђака и Жарка Зрењанина, као и постављање завршног слоја асфалта и саобраћајне сигнализације.

аутор: Ђорђе Радивојевић

Пројекат „Праћење инфраструктурних пројеката Владе АП Војводине на територији општине Сремски Карловци 2022.“ подржао је Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Verified by MonsterInsights