недеља, јун 23, 2024
ВестиДруштво

Радионице о репродуктивном здрављу за младе у Карловцима

За мере популационе политике које ће у току године спровести на својој територији, општини је одобрено 840.000 динара на конкурсу који је расписао кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику.

Уговор о додели новца потписан је 2. марта, а већ следећег месеца може се очекивати да почне реализација зацртаних мера.  

– Схвативши да постоји потреба да се побољша популациона политика на локалном нивоу, прошле године смо, захваљујући новцу који смо добили из кабинета министра без портфеља, реализовали пројекат који се односио на рани развој – каже руководилац Одељења за друштвене делатности Нада Остојић Агбаба, и додаје да су њиме били обухваћени како родитељи и деца до три године, тако и млади брачни парови који се још нису остварили у улози родитеља. – Овог пута смо предвидели три врсте радионица. Предавања о репродуктивном здрављу намењена су младима од 18 до 35 година. На њима ће бити речи и о психолошкој подршци, емоционалном сазревању и другим темама које су битне за то доба у животу човека.

Едукацијом ће бити обухваћена и деца од петог до осмог разреда основне школе и прва два разреда Карловачке гимназије, а у плану је да се и ђацима Карловачке богословије одржи предавање о теми која је њима блиска и примерена. Нада Остојић Агбаба напомиње да се мислило и на најстарије суграђане јер је уочено да постоји потреба да се млади сензибилишу и упознају с потребама старијих, и да се код њих створи емпатија према тој категорији Карловчана, па ће се део радионица односити и на међугенерацијску солидарност и сарадњу.

Радионице ће бити организоване у просторијама општине или образовним установама током године. Општина ће у реализацији тих мера учествовати са 148.500 динара.


Позитивно искуство

Прошлогодишњи пројекат „Мала школа раног развоја”, који је Општина реализовала уз финансијску подршку кабинета министра за демографију и популациону политику, наишао је на добар ођек међу грађанима. Кроз десет сусрета с родитељима обухваћене су теме, за које се сматрало да треба да подигну ниво способности родитеља за старање о свом потомству.

– Тим пројектом смо желели да омогућимо породицима које имају децу до три године да добију информације које су значајне за квалитетно старање и бригу о њима – каже Нада Остојић Агбаба. – Општи утисак је да смо тим пројектом постигли пун погодак и према изјавама учесника, на тим сусретима су сазнали много тога у вези са подизањем деце.


Нада Остојић Агбаба каже да је у току расписивање јавне набавке за услугу „Помоћ у кући”, која је у протекле две године наишла на добар пријем у Карловцима. Реч је о помоћи старачким домаћинствима, брачним паровима или самцима, старијим од 65 година, који немају у кући децу или неког другог да брине о њима.

Наша саговорница истиче да је ту услугу претходне две године пружала лиценцирана фирма „Феликс домус”. Лане су 25 суграђана, међу којима и четворо с Банстола, обилазиле две геронто-домаћице. Њихов задатак је био да то чине једном или два пута седмично. При том су обављале лакше кућне послове, доносиле огрев, набављале лекове. Нада Остојић Агбаба каже да постоји потреба да се ангажује још једна геронто-домаћица, али да је новац ограничавајући фактор.

Извор: Dnevnik.rs // текст: Зорица Милосављевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Verified by MonsterInsights