понедељак, јун 24, 2024
ВестиДруштво

Куповина месечних маркица на релацији Сремски Карловци-Нови Сад ЗА ДОБРОВОЉНЕ ДАВАОЦЕ КРВИ

Општинско веће Општине Сремски Карловци одобрило је куповину месечних маркица на релацији Сремски Карловци-Нови Сад, ЗА ДОБРОВОЉНЕ ДАВАОЦЕ КРВИ са пребивалиштем на територији Општине Сремски Карловци, уз услов  да имају пребивалиште у Сремским Карловцима најмање уназад 5 година, и то:  

– за жене које су дале крв преко 35 пута и 

– за мушкарце који су дали крв преко 75 пута 

Захтев за финансирање трошкова превоза и тражена документација предаје на писарници Општинске управе Општине Сремски Карловци, Трг Бранка Радичевића број 1, канцеларија број 4.

IZJAVA-STRANKE-2

ZAHTEV ZA DOBROVOLJNI DAVAOCI KRVI


– До сада је услов био да жене морају да имају евидентирано више од 50 давања, а мушкарци више од 100 – објашњава руководилац општинског Одељења за друштвене делатности Нада Остојић Агбаба. – Пошто је у последње време пад броја давалаца крви приметан – у јануарској акцији је учествовало само 16 – сматрали смо да је потребно да се они мотивишу, па је одлучено да се промене услови под којим могу остварити право на бесплатан превоз. Од 2015, када је донета претходна одлука, није било захтева за бесплатан превоз јер жене нису могле до 65. године да дају толико пута крв.

Приликом доношења ове одлуке, којом се лимит смањује с 50 на 35 давања када су жене у питању, а за мушкарце са 100 на 75, напомиње Нада Остојић Агбаба, имало се у виду да је давање крви традиција у Карловцима и да су због тога они носили и титулу хумане средине, која се додељује оним местима у којима је проценат давлаца крви висок у односу на број становника, као и чињеница да је то гест од којег зависе животи пацијената.

– На овај начин желимо да досадашње даваоце мотивишемо да и даље то раде, а младе, нове снаге подстакнемо да се укључе у акцију – каже Нада Остојић Агбаба. – Сви који испуњавају постављене услове потребно је да попуне обрасце које ће моћи да преузму на писарници Општинске управе или преузму на сајту, и уз захтев приложе документацију којом доказују да имају најмање пет година пребивалиште у Сремским Карловцима, као и да су дали крв више од прописаног броја. Уколико им се захтев одобри, треба да покрену процедуру израде показне карте и доставе број Одељењу за друштвене делатности које доноси решење о остваривању права на бесплатан превоз. У реализацију одлуке укључено је и Одељење за финансије и буyет, у којем ће преузимати маркице док постоји њихова потреба за тим.

Извор: Dnevnik.rs // текст: Зорица Милосављевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Verified by MonsterInsights