среда, јул 17, 2024
ВестиОпштина

„Пут-инвест” прионуо на посао у Чератској улици у Карловцима

На парцелама у Чератској улици у Сремским Карловцима, на којима су саграђене зграде са 16 станова за смештај избеглица, екипа радника новосадског предузећа „Пут-инвест” 12. августа почела је да припрема терен за градњу саобраћајнице, паркинга и тротоара.

Реч је о послу на који будући станари с нестрпљењем чекају, будући да су станови завршени у јануару, а новац за партерно уређење и пут – 11.413.386,89 динара – Комесаријат за избеглице и миграције уплатио је општини још у децембу прошле године.

Како сазнајемо од шефа градилишта Зорана Пашића из „Пут-инвеста”, задатак тог предузећа је да изгради пут дуг 87 метра, од чега ће 72 метра бити дуга нова саобраћајница наспрам зграда, а 15 метара је деоница на којој ће се уклопити новосаграђена саобраћајница са садашњом у тој улици.  – Пут ће бити широк пет метара – напомиње Пашић. – Између будуће саобраћајнице и зграда изградићемо и паркинг, те тротоаре око објеката и испред њих. Свака зграда имаће и рампе за инвалиде.

На градилишту се јуче од раног јутра интензивно радило. У току је ископ насипа и припрема за насипање туцаника.

По уговору, „Пут-инвест” има рок од 60 календарских дана да заврши посао. Пошто у првобитном року, између осталог, због пандемије коронавируса и ванредног стања, радови нису изведени, у међувремену је с Комесаријатом за избеглице склопљен анекс уговора, којим су утврђени нови термини за завршетак посла.


Корисници чекају кључеве

Примопредаја стамбених зграда за забрињавање избеглица у Чератској улици 38–46 обављена је 31. јула, када је градитељ, предузеће „Градинг” из Параћина, предало инвеститору – карловачкој општини – кључеве. Пошто „Пут-инвест” заврши саобраћајницу и партерно уређење, Општина треба да прибави употребну дозволу и преда станове корисницима.


Станови су саграђени у склопу Регионалног стамбеног програма на парцелама које је општина издвојила за то и инфраструктурно опремила. Дванаест избегличких породица ће моћи да откупи станове по истеку утврђеног рока, док су четири намењени смештају материјално угрожених породица и они неће моћи да се откупљују.

– Сви станови су различите квадратуре у зависности од броја чланова домаћинстава – објашњава руководилац општинског Одељења за друштвене делатности Нада Остојић Агбаба. – Они намењени каснијем откупу су од   32,23 квадратна метра до 65,85 квадрата. Општина ће их као закуподавац дати у закуп на одређено време, тачније, на шест месеци. Након истека тог рока, закупци имају могућност да их откупе или наставе да плаћају станарину.

Нада Остојић Агбаба каже да је од четири стана за такозвано социјално становање у заштићеним условима (ШЗУ), један намењен породици с инвалидним чланом. Тај стан је изграђен у приземљу и прилагођен потребама кретања инвалида, што значи да има проширена врата и исто такво купатило.

Та четири стана без права откупа су у засебној згради и имају површину од 32,12 квадратна метра до 47,60. Избор корисника је раније завршен, а у току је провера података да ли су породицама, у зависности од броја чланова домаћинства, додељени станови одговарајуће квадратуре. То је посао који обавља комисија састављена од представника УНХЦР-а, ОЕБС-а, карловачке општине и Комесаријата за избеглице и миграције.  

извор: Дневник – текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Verified by MonsterInsights