четвртак, јул 18, 2024
ВестиДруштво

Први конгрес музичких и мултимедијалних радионица

У организацији Удружења грађана „СК-АРТ“ одржан је 15. јуна Конгрес музичких и мултимедијалних радионица у Еколошком центру „Радуловачки“. Како каже организатор Бобан Џевердановић, у питању је пилот пројекат како би се деца и одрасли информисали и упознали са применом савремених технологија у стваралаштву и научили на који начин могу да остваре своје жеље и замисли што се тиче уметности.

– Конгрес је замишљен као скуп регионалног карактера, који треба да буде прилика за размену искустава са музичких и мултимедијалних радионица што је корисно за све, и оне који воде те програме, а и за публику – каже Џевердановић. – Акценат је на томе да им се пружи увид у то како доћи у додир са уметношћу, а да прит том не морају да иду у музичку школу или академију и да пре свега уживају у уметности.

Посетиоци су имали прилику да виде како настаје музика, како да свирају, а да не додирују инструмент, шта може од инструмената да се направи од отпада и слично.

Екатарина Шаповалова, оперска уметница из Русије је говорила о почецима музике, гајдашки цар из Сивца Максим Мудринић објаснио је потанко како је почео да се бави тим заборављеним инструментом и као извођач и као градитељ.

Представници породичног Студија Дом анимације представили су пројекат „Анимирај се!“ Циљ пројекта је да подстакне младе да свој мобилни телефон користе као алатку за креативно стваралаштво, тачније да помоћу мобилног телефона и бесплатних апликација израде свој први анимирани клип или чак цео анимирани филм. Истакли су да је младима за сада доступан почетни ниво курса анимације израђен у виду кратких туторијала и могу га наћи на сајту пројекта https://animirajse.net/, а до краја лета биће доступан и цео курс, који је бесплатан.

Пројекат реализује Студио ДОМ анимације са партнерима Дечијим културним центром из Новог Сада и Филмско-креативним студиом Ванима из Хрватске.

Пројекат је подржан од стране Еразмус+ програма Европске уније.Конгрес је одржан под покровитељством Покрајинског секретаријата за привреду и туризам.

текст: Зорица Милосављевић // фото: приватна архива

Verified by MonsterInsights