четвртак, јул 18, 2024
ВестиДруштвоОпштина

Двадесет породица добило субвенције за енергетску санацију

У другом кругу финансијске подршке домаћинстава за унапређење њихове енергетске ефикасности у Сремским Карловцима је од 30 пријављених грађана њих 20 одабрано за суфинансирање и они су недавно потписали уговоре. По речима председника комисије надлежне за спровођење пројекта „Суфинансирање мера енергетске санације породичних кућа и станова на територији општине Сремски Карловци за 2023“ Николе Благојевића, осморо је одбијено због тога што немају услов прописан законом, а двоје је одустало.

У наредна два месеца би требало сви да уграде оно за шта су добили новац. Највише домаћинства која су остварила право на субвенције, и то за замену столарије, концентрисано је на Дудари где не важе правила заштите као у центру, а два којима је одобрена промена котлова за ефикасније су у другим деловима Карловаца.

– Одобрене мере коштаће 3.387.000 динара, милион и по више него што је прошле године утрошено за санацију енергетске ефикасности домаћинстава – каже Никола Благојевић. – Карловчани су овог пута могли да рачунају на укупно четири милиона динара, по два од своје локалне самоуправе и државе, међутим опет није утрошено све. Приметан је пораст броја заинтересованих за енергетску санацију, већа је висина инвестиција, а новина је и да грађани полако схватају да могу и друге мере да користе.

По његовим речима, први пут су сад имали могућност комбинација мера, па ће неки ће на пример мењати столарију и котлове, а први пут се и примењују скупље мере попут уградње топлотних пумпи и соларних електрана.

У наредном кругу, за који се очекује расписивање позива за фирме које пружају услуге и материјал у јулу, а за грађане у августу, ће се водити рачуна и о социјалној компоненти приликом избора корисника. Социјално угрожени грађани су на ивици енегретског сиромаштва и нису у могућности да на том плану нешто промене. Зато је важно да се програмом предвиди помоћ онима којима је то најпотребније. Више од трећине пара ће ићи за то, од четири милиона динара колико је планирано и за наредни циклус.

текст: Зорица Милосављевић // фото: pexels.com

Verified by MonsterInsights