четвртак, јул 18, 2024
ВестиДруштво

Прослављен Свети Трифун

Свети Трифун, заштитник виноградара и винара, прослављен је данас на огледном добру Департмана за воћарство, виноградарство, хортикултуру и пејзажну архитектуру новосадског Пољопривредног факултета, где се окупила већина  произвођача грожђа и вина да заједно обележи свој празник.

Благосиљање винограда и освећење славских дарова – колача и жита обавио је старешина Саборне цркве у Сремским Карловцима и професор Карловачке богословије јереј Станко Лакетић, ко­ји је че­сти­тју­ћи ви­но­гра­да­ри­ма сла­ву по­же­лео сви­ма да не оску­де­ва­ју у пло­довима ни ове го­ди­не, да го­спод мо­ли­тва­ма Све­тог Три­фу­на по­ша­ље по­моћ и све што је по­треб­но ка­ко би ви­но­гра­ди у из­о­би­љу ро­ди­ли.

 Овогодишња кума славе власница винарије „Веритас“ Јелена Ћуковић симболично је орезала први чокот.

Ћуковићева је од директора Департмана за воћарство, виноградарство, хортикултуру и пејзажну архитектуру проф. др Драгослава Иванишевића добила признање које Пољопривредни факултет последњих неколико година додељује на празник виноградара и винара за изузетне резултате у раду.

Након обреда у винограду у сали зграде на огледном добру одржана је и дегустација вина присутних винара, најчешће из прошлогодишње бербе.

текст: Зорица Милосављевић // фото: С. Шушњевић

Verified by MonsterInsights