четвртак, јул 18, 2024
ВестиДешавањаДруштво

ПРОСЛАВА СТОГОДИШЊИЦЕ УЈЕДИЊЕЊА СПЦ 14. И 15. МАЈА – Велики народни и црквени сабор

Поводом прославе јубилеја, сто година од уједињења покрајинских српских цркава у јединствену Српску православну цркву и обнављања Патријаршије, у Карловцима ће 15. маја заседати Свети архијерејски Сабор СПЦ и бити одржан низ пригодних програма. Свечана седница Сабора СПЦ посвећена стогодишњици уједињења биће одржана у сали Патријаршијског двора у којој је оно 1920. и проглашено, а претходиће јој Света архијерејска литургија у Саборном храму којом ће началствовати његова светост патријарх српски Порфирије, уз саслужење свих архијереја СПЦ. Сутрадан, 16. маја патријарх Порфирије са архијерејима наставиће заседање у Београду.

Прослава ће почети 14. маја, када се очекује да патријарх српски Порфирије са делом архијереја дође возом из Београда у послеподневним сатима у Карловце. Те вечери у Патријаршијском двору биће отворена изложба која ће садржати мноштво аутентичних предмета и докумената с тог догађаја.

Свечана сала Патријаршијског двора биће уређена онако како је изгледала у време тог значајног догађаја за српски народ и цркву. У њу ће поново бити постављени балдахин и тронови. Осим тога наћи ће се ту и многи други предмети који су поводом свечаности уједињења пре сто година били донети у салу.

У центру Карловаца планиран је богат културно-уметнички програм 15. маја и долазак високих државних званица, као и хиљаде људи.

Првобитно је планирано да се јубилеј обележи 2020. године, али се то није догодило због пандемије коронавируса.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Verified by MonsterInsights