недеља, јун 23, 2024
ВестиДешавања

Промовисана књига „Они су живели овде” Зорице Милосављевић

Да су Сремски Карловци непресушан извор неиспричаних прича и ризница богате историје и знаменитих људи, који су обележили ову варош, могло се чути на промоцији књиге „Они су живели овде” ауторке Зорице Милосављевић, која је уприличена синоћ у Карловачкој гимназији. Публици се кроз поздравну реч најпре обратио директор Карловачке гимназије Бранко Стојков, а о овој књизи, која садржи приче о људима – појединцима и читавим породицама, који су део или цео живот провели у Сремским Карловцима, осим ауторке, говорили су и председник општине Сремски Карловци Александар Саша Стојкечић, рецензент др Гордана Петковић, уредник Зоран Колунџија и др Миладин Калинић. Посебан печат причи о књизи својом изведбом дао је квартет који чине сопран Јелена Антић, алт Мила Радонић, тенор Јован Стојановић и бас Љубомир Ћурчић.

Током вечери још једном су прелистани сегменти прошлости овог војвођанског места, које је значајно обележило српску историју, а неке од оних који су тој чињеници припомогли, заувек је од заборава сачувала ауторка књиге, иначе дугогодишња новинарка дневног листа „Дневник”. Зорица је више од две деценије, поред актуелних вести из Сремских Карловаца, за овај дневни лист писала занимљиве приче о људима и догађајима из карловачке прошлости. Неке од њих представила је управо у својој књизи, која је њен први наслов објављен под окриљем издавачке куће „Прометеј”. Овај важан истраживачки подухват започела је још 2007. године, када је објавила прву причу о чика Ђури Штрасеру, чиме је, како је рекла, завртела точак који се и данас врти, а захваљујући којем су настале репортаже које су се сада нашле и пред читаоцима њене књиге „Они су живели овде”. Жеља ауторке била је да данашњим Карловчанима занимљивостима укаже на јединственост места у ком живе.

– Већина су приче о породицама којих више нема у Сремским Карловцима и којих нема уопште. Куће појединих јунака ове књиге, одавно више не припадају њима и све је мање суграђана који знају ко је некада живео у њима. То је један од основних мотива за моје истраживање и објаљивање прича, које су своју премијеру у највећем броју случајева доживеле у новосадском „Дневнику“. Да тако обједињене сачувају сећање на те људе и сведоче о различитим периодима прошлости ове вароши – рекла је Зорица Милосављевић и додала да ниједна од њених прича није испричана до краја, те да их има још и да чекају да буду објављене и остану сачуване за будућност.

Издавање књиге помогли су општина Сремски Карловци, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и Културни центар „Карловачка уметничка радионица“.

Фото: Слобдан Шушњевић

Verified by MonsterInsights