недеља, јун 23, 2024
ВестиДруштвоОпштина

Признања за племенит и великодушни рад за друге

Овогодишњим лауреатима уручена су данас у свечаној сали карловачког Магистрата највиша општинска признања поводом Дана Сремских Карловаца, 16. септембра. Због пандемије коронавируса и конституисања локалне  власти додала је померена за Аранђеловдан, славу Сремских Карловаца. Данашња церемонија због дана жалости поводом смрти патријарха Иринеја, почела минутом ћутања и уз строго придржавање мера заштите од ширења инфекције.

Повеље су по одлуци карловачког парламента за ову годину отишле у руке некадашњем ректору Карловачке богословије протојереју-ставрофору Јовану Петковићу, Комесаријату за избеглице и миграције, директору новосадског Завода за хитну медицинску помоћ др Богдану Живановићу, руководиоцу општинског Одељења за друштвене делатности Нади Остојић Агбаби, а захвалница новинарки Југовић радија Снежани Јанић.

Како је у образложењу скупштинске одлуке наведено, Јовану Петковићу повеља је додељена за афирмацију мира и љубави међу људима, вођење српског народа светосавским путем, хуманитарни рад, као и несебичан допринос у раду Карловачке богословије. Комесаријат за избеглице и миграције ове године добитник је повеље за професионални приступ изградњи станова намењених избеглим  на територији општине  и стручној помоћи око њиховог збрињавања. То признање данас је примио помоћник комесара за избеглице Иван Гергинов. Нади Остојић Агбаби повеља је припала за вишедеценијски прегалачки рад и помоћ људима у најтежим животним ситуацијама и дугогодишњи хуманитарни рад у Сремским Карловцима. За професионално, великодушно и пожртвовано ангажовање током пандемије ковида -19 локални парламент је донео одлуку да се повеља ове године додели спец. др Богдану Живановићу. Захвалница као признање за остварења у току године припала је Снежани Јанић за хуманитарни рад и промоцију oпштине.


Пункт Хитне помоћи од 1. децембра

Са доделе признања изостао је због обавеза директор Завода за хитну медицинску помоћ др Богдан Живановић. Како је рекао председник карловачког парламента Бобан Петковић, Богдан Живановић га је овластио да најави почетак рада пункта Хитне помоћи у карловачкој амбуланти од 1. децембра. По његовим речима, пункт ће радним данима бити на располагању локалном становништву од 19 до 7 часова, а викендом од 00 до 24 сата.


Обраћајући се лауреатима и гостима, председник Скупштине општине Сремски Карловци Бобан Петковић је истакао да Сремски Карловци имају дугу традицију награђивања оних који су задужили ово место. Тако је, рекао је он, још давне 1873. године Варошки савет за почасне чланове комунитета – слободне војничке вароши – прогласио генерале Лазара Мамулу и Петра Бигу јер њиховом „мудром војевању има захвалити што су Карловци у крвавој години 1848. од извесне пропасти сачувани“.

– Од тада је прошло готово век и по, а ми се, као Општина, још увек трудимо да наградама, које додељујемо појединцима и установама, искажемо своју захвалност за њихова добра дела учињена другима –рекао је Петковић. – Тако данас одајемо признање личностима иза којих се налазе године, деценије, племенитог и великодушног рада за друге људе. То је време посвећено бризи за сироте, болесне, прогнане, несрећне, неуке… Све је то рађено с пуно љубави и одговорности, како нечији живот не би прошао узалуд, већ да би му се помогло да стане на ноге и од тог живота уради нешто корисно. Неизмерна ми је част што пред собом видим ове изузетне људе, добре људе, оне уз које се реч Човек пише великим почетним словом.

Захваљујући се на додељеном признању Нада Остојић Агбаба је рекла да се у животу и раду увек придржавала правила да треба другима помоћи и пружити руку када им је најпотребније.                                                                                                        

– Четврт века у професионалној каријери сам посветила једној мисији, која је већа од мене саме и  у којој сам само једна карика у ланцу – казала је Нада Остојић Агбаба. – Бити избеглица је страшно. Сматрала сам и увек ћу тако мислити да су ови људи које смо правно назвали избеглицама, заправо поновни  почетници у животу и да им морам пружити руку. Ово признање доживљавам не само као своју награду, него као признање целом систму на челу са  Комесаријатом и Покрајинским фондом за избеглице.

Хуманитарни рад је и у случају Снежане Јанић окосница признања које примила.   

Хуманост нема рок трајања – нагласила је Снежана Јанић. – Помоћ је потребна чак и неким, нама врло бликим људима, који немају храброст да то  кажу наглас. Када гледате , потрудите се  и да видите те људе , и да делујете. Помозите, где год је помоћ потребна, јер можда баш ви неком вратите осмех на лице.

Пре доделе награда у кабинету председника општине Александра Стојкечића освећени су славски колач и жито.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Verified by MonsterInsights