понедељак, април 22, 2024
ВестиДруштво

Отворен пункт Хитне помоћи у Сремским Карловцима

Пункт новосадског Завода за хитну медицинску помоћ отворен је данас у амбуланти у Сремским Карловцима, а од вечерас у 19 сати почиње да ради. Како је приликом отварања те ноћне амбуланте Завода за хитну медицинску помоћ рекао председник карловачке општине Александар Саша Стојкечић, потребе за тако нечим у Сремским Карловцима су биле изузетно велике и захваљујући томе, Карловчани ће убудуће имати целодневну здравствену заштиту на једном месту, нарочито у овим околностима изазваним пандемијом коронавируса. Он је истакао да су суграђани до сада могли од 7 до 19 да рачунају на медицинску помоћ у својој амбуланти, а за све остале здравстене потребе, нарочито хитније, су морали да иду у Нови Сад. Сада ће, како је нагласио, и ноћу моћи најпримарније здравствене услуге у Карловцима да добију и тако уштеде време за одлазак у Нови Сад.

Александар Саша Стојкечић

Директор Завода за хитну медицинску помоћ Нови Сад др Богдан Живановић је нагласио да ће пункт радити од 19 до 7 сати радним данима, а викендом 24 часа и моћи ће да пружи одговарајућу хитну медицинску помоћ целокуном становништву, без разлике колико година имају.

др Богдан Живановић

– Као неко ко живи у Сремским Карловцима морам да кажем да осећам велико задовољство што су се напокон стекли услови да се ноћна амбуланта Завода за хитну медицинску помоћ отвори у Сремским Карловцима – казао је др Живановић. – То је од не малог значаја и за грађане Карловаца, али и сам Завод. До сада је за Карловце била задужена ургентна екипа из Петроварадина која ће и даље бити на услузи животно угроженим пацијентима. Лекари који ће овде дежурати обучени су за рад и са децом и с одраслима. Пут који су наши суграђани имали за Нови Сад, скратити максимално што се хитне медицинске помоћи тиче. Општина је финасирала преуређење овог простора, а Завод за хитну медицинску помоћ и АП Војводина сносили су трошкове опремања. Пункт је опскрбљен ЕКГ апаратом, дефибрилатором и свим оним што је неопходно да би се пружила хитна помоћ.

Како је др Живановић напомено, за почетак ће у карловачком пункту Хитне помоћи радити лекар и техничар у смени од 12 сати. Они ће имати путничко возило на располагању и по потреби ће изалазити на терен код пацијената који су тешко покретни или у потпуности непокретни. За збрињаване животно угожених пацијената и даље је надлежна ургнентна екипа из Петроварадина.

– У току је поступак увођења директне телефонске линије, а док то не буде завршено, суграђани треба да позову 194, која ће обавештавати екипу у Карловцима – рекао је Живановић и додао да је рад ноћне службе осмишљен тако да пацијенти долазе у пункт у случају потребе. – лане је Завод за хитну медицинску помоћ на територији општине Сремски Карловци имао око 1.500 ургентних интервенција, док је близу 500 услуга Карловчанима пружено у самом Заводу у Новом Саду. Око пет стотина интервенција смо имали код деце. Све у свему, близу 2.500 пружених интервенција Карловчанима у току године један је од разлога за отварање пункта.

Док траје пандемија, сумњиви на ковид 19 пацијенти ће бити распоређивани у такозвану црвену, а остали у зелену зону приликом пријема.

Новоотворени пункт Хитне помоћи у Сремским Карловцима налази се у делу амбуланте у ком је пре адаптације целокупног објекта 2012. била педијатрија. Од 2012. до 2014. године на згради су изведени радови у вредности 24 милиона динара, а финансирала их је Управа за капитална улагања. У преуређење простора за потребе рада Хитне помоћи, карловачка општина је уложила више од 3,5 милиона динара 2018. године.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Verified by MonsterInsights